Mångfald, sanning och perspektiv

"Är det mediernas uppgift att vara megafon?", undrar Susann Jonsson, Hovlös.

"Är det mediernas uppgift att vara megafon?", undrar Susann Jonsson, Hovlös, i en gästkrönika på sidan 2 i Norrländska Socialdemokraten.

"Är det mediernas uppgift att vara megafon?", undrar Susann Jonsson, Hovlös, i en gästkrönika på sidan 2 i Norrländska Socialdemokraten.

Foto: Magnus Stenberg

Gästkrönika2022-11-23 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Julen ligger runt hörnet – och ödmjukhet över hur bra vi ändå har det gör sig påmind i samma stund som man börjar leta efter sladden till adventsstjärnan. Men ingenting blir bättre om vi oavbrutet ramlar omkring nöjda och harmoniska. 

Konstruktiv samhällsdebatt är av godo. Och vi har lyckan att bo i en av världens få demokratier, där vi kan göra vår röst hörd utan risk för repressalier. 

Må så väl medborgare som medier nyttja det – för inte ska vi alla ge hals i samma stämsång. Där och då offras mångfald, sanning och perspektiv.

Jag bevistade häromveckan ett panelsamtal rubricerat ”Vilken roll har nyhetsmedia i den gröna omställningen i Norrbotten?” där representanter från Dagens Nyheter, Norr Media, SVT Norrbotten och P4 Norrbotten bjudits in. Av rubriken att döma skulle mediebilden av vår landsända stå i centrum, underförstått att vi hyser en känsla av att folk söderut inte har koll på allt spännande som händer här. Och på grund av att ”folk inte har förstått” styr man inte flyttlasset norrut. 

Alla ska hjälpas åt, dra åt samma håll och sjunga Norrbottens lovsång.

Är det mediernas uppgift att vara megafon? Både ja och nej, men framför allt nej. Nog är vi många som skulle höja ett ögonbryn och två om redaktioner rakt av basunerar ut superlativ om epicentrum för den ”nya gröna industrirevolutionen”. 

Tvärtom skulle jag bli ytterst bekymrad om inte hela härligheten också fick sig ett och annat kritiskt granskande öga och öra.

Dagens Nyheter har som bekant bemannad redaktion i Norrbotten nuförtiden. Och nog märks det skillnad. Andelen redaktionellt material från vårt län sköt i höjden lika snabbt som en nyårsraket när journalister väl var på plats, på riktigt, inte fly in-fly out. Men texterna i Sveriges största morgontidning handlar inte bara om hur fantastiskt det är att bo i Norrbotten. 

DN:s läsare har även blivit varse att sjukvården haltar och att svårt sjuka patienter flygs till Stockholm för behandling. Skyddsstopp på skolor i Kiruna kommun har också rönt uppmärksamhet och läsarna vet mer om komplikationerna när en stor industri (läs LKAB) attraherar folk från offentlig sektor. Vi är helt enkelt för få för att fullt ut bemanna viktiga jobb inom skola, vård och omsorg. Se där - journalisterna gör sitt jobb. 

En glesbygdsbo som jag kan fortsätta att klaga på mobilskugga i älvdalen och att fiber bara finns i brödet. Alla perspektiv behövs för att ge en mångfasetterad och rättvis bild. 

Norrbotten är lika fullt en förbaskat vacker plats.