Allt i livet är trådar i samma väv

Susanna Gideonsson är ordförande i LO (Landsorganisationen). Under åren 1997-2014 var hon bosatt i Luleå.

Susanna Gideonsson är ordförande i LO (Landsorganisationen). Under åren 1997-2014 var hon bosatt i Luleå.

Susanna Gideonsson är ordförande i LO (Landsorganisationen). Under åren 1997-2014 var hon bosatt i Luleå.

Foto: Per Larsson/TT

Gästkrönika2020-12-16 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En hållbar jul. Det låter nästan som en omöjlighet. 

Proppmätta och sönderstressade, med en svart sopsäck full med omslagspapper, är vi nog många som på juldagen undrat vad vi håller på med.   

För många är det värre än så. De vaknar dagen efter dopparedagen med sår och blåmärken. 

Vi vet att våld i nära relationer ökar vid ledigheter. Vi vet också att våldet har ökat under pandemin, när fler jobbar hemma och fler blir utan jobb. Samtidigt för ökad arbetslöshet med sig ökad psykisk ohälsa. Kanske stannar också fler kvar längre, av rädsla för att inte klara ekonomin på egen hand med bara en osäker visstids- eller deltidsanställning.   

Det går inte att separera villkoren i livet från villkoren i arbetslivet. Allt är trådar i samma väv. 

LO arbetar för trygga jobb med rättvisa löner. Vi vet att det är nödvändigt för ett gott liv. Men vi vet också att det är inte tillräckligt. Vi behöver ett samhälle med jämlikhet, jämställdhet och solidaritet. Ett starkt samhälle där vi bryr oss om varandra. Där du kan få ekonomisk trygghet om du blir arbetslös. Där du inte kastas ut i fattigdom om du blir sjuk, utan får hjälp att komma tillbaka. Ett samhälle där ingen utnyttjas eller trakasseras. 

I årets avtalsrörelser har flera LO-förbund förhandlat sig till konkreta krav i kollektivavtalen om att bekämpa sexuella trakasserier. Det är stora segrar, som det inte pratats så mycket om. Men när hotellstäderskan lämnar jobbet och kommer hem ska hon fortfarande vara trygg.   

Så på min önskelista står att vi alla försöker göra vad vi kan för en god jul, i hemmet såväl som i hela samhället. 

Håll kontakten med dina vänner. Ring, sms:a, face-tajma. Lämna ingen du är orolig för ensam.  

Låt oss också försöka fira julen så hållbart vi kan. Gör ett julbord på råvaror som odlats nära. Köp klappar till barnen, men vuxnas julfrid blir kanske mer hållbar av tio träd i Vi-skogen eller ett förlossnings-kit från UNHCR? Fira med familjen eller dem du delar din coronatid med. Men ta gärna en promenad eller två tillsammans, och vinka god jul till dem ni möter. 

Låt oss också komma ihåg alla de som är tvungna att arbeta och inte kan fira julhelgen som de flesta av oss andra.  

Låt oss helt enkelt lova varandra att göra så gott vi kan. Att vi försöker ta hand om varandra. Och att vi tar hand om jorden, den enda vi har. 

För kom ihåg; den bästa julklappen är din tid och ditt engagemang. För goda och hållbara relationer, hemma, på jobbet och i hela vårt samhälle.