Alla vi män har ett särskilt ansvar

Fredrik Lundh Sammeli (S), Luleå, är ordförande i riksdagens justitieutskott.

Fredrik Lundh Sammeli (S), Luleå, är ordförande i riksdagens justitieutskott.

Fredrik Lundh Sammeli (S), Luleå, är ordförande i riksdagens justitieutskott.

Foto: Riksdagen

Gästkrönika2021-04-26 17:00
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Sanije, Elin och Aline är tre av de fem kvinnor som på några få veckor dödats i vårt land av en man de hade en relation till. Femton barn har förlorat sin mamma. 

Dessa tragiska händelser har satt ljuset på ett av våra stora samhällsproblem, mäns våld mot kvinnor. Där måste strålkastarljuset också stanna. För hur jobbigt det än är att ta till sig som reko man, så ligger bollen nu i våra händer. Ska mäns våld mot kvinnor upphöra måste män förändras.  

Mäns våld mot kvinnor är det yttersta uttrycket för ojämställdhet. Sverige har i många år varit ett föregångsland när det gäller att bekämpa detta. 

Vi har bland annat annat antagit en tioårig nationell strategi, infört en samtyckeslag, höjt minimistraffet för grov våldtäkt och kraftigt ökat anslagen till kvinnojourerna. 

Förra veckan kunde vi också berätta att straffet för grov kvinnofridskränkning ska höjas och det ska bli lättare att döma ut kontaktförbud med fotboja. Samtidigt gör vi det brottsligt att låta ett barn bevittna våld som begås av och mot en närstående. 

Män som slår ska möta hela samhällets motstånd, kvinnor som utsätts ska få hela samhällets stöd. 

Men det räcker inte med straff, skydd och stöd när saker redan hänt för att få ett slut på detta vansinne. Vi behöver också göra upp med fenomenet ”inte alla män” som direkt dyker upp när vi pratar förebyggande. När var fjärde kvinna någon gång har blivit utsatt för våld i en nära relation och statistik från Socialstyrelsen visar att 75 000 kvinnor varje år utsätts för våld av sin partner eller tidigare partner går det inte längre för oss män att sitta på läktaren. 

Det handlar inte om att vi män ska skämmas över att vi är män. Inte heller om att alla män bär på skuld. Ingen kan påtvingas en skuld för andras brott. Men alla vi män har ett särskilt ansvar att stå upp för den manlighet och den mänsklighet vi vill se. 

Vi män kan inte längre fortsätta att göra det så förbannat enkelt för oss och prata om problemet som om det vore några helt andra. Några missanpassade monster som ingen känner. Den personen det i verkligheten är kan vara din son, bror, far, chef, granne eller bästa vän. 

Därför behöver vi alla vara delaktiga och ta ansvar. Det handlar om vem vi är som män och hur vi är som pappor. För vi måste också orka se att mäns våld mot kvinnor, många gånger börjar med killars våld mot tjejer. 

Var tydlig vilka beteenden som är acceptabelt. Acceptera aldrig att någon man använder våld eller hot om våld för att vinna makt över sina närstående. Vänd aldrig bort blicken. Ursäkta aldrig. Slå larm.