Aliana ska inte behöva vara rädd

Sara Avander är jämställdhetssamordnare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Sara Avander är jämställdhetssamordnare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Sara Avander är jämställdhetssamordnare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Foto: NSD Arkiv

Gästkrönika2021-08-10 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Snart börjar skolan om efter ett varmt sommarlov. En del elever är glada, en del är oroliga och en del kommer inte att vara där. Sommarlovet innebär en ökad risk för personer att föras ut ur landet. 

Lov gör också att det tar längre tid innan det upptäcks att barn och unga saknas. Vi vet att det vid varje terminsstart saknas elever i skolan och att en del av dessa har förts utomlands. 

En del kommuner har fungerande rutiner för hur detta ska hanteras och andra saknar rutiner. En del i fungerande rutiner är den lagstiftning om utreseförbud som kom under förra året som socialtjänsterna kan tillämpa för att skydda barn från att föras utomlands.

Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck konstaterar i en kartläggning från 2020 att en majoritet av Sveriges kommuner själva uppger att deras arbete med bortförda personer kan förbättras. 

Förra veckan kunde vi i media läsa om ”Aliana”, en ung kvinna som för över två år sedan fördes till sina föräldrars hemland i Mellanöstern. 

Aliana har både hållits inlåst och utsatts för mycket våld. Hennes föräldrar har tagit hennes id-handlingar. Aliana har flytt från sin familj och lever gömd. 

För att kunna betala för sitt boende får hon ekonomiskt stöd av en frivilligorganisation i Sverige. Det enda hon vill är att komma hem till Sverige men i nuläget vet hon inte hur det ska gå till. Det svar hon får från myndigheter är att hon ska vänta. Hon har också uppmanats att gå hem till sin pappa men säger att hon tror att han kan döda henne om hon gör det. 

Aliana är en av alldeles för många personer som förts från Sverige mot sin vilja. Ofta har personer i de drabbades närhet känt oro innan bortförandet, det är heller inte ovanligt att de utsatta är kända av myndigheter även innan de aktualiseras med anledning av att de förts ur landet. 

I många fall används familjearbete som en insats i ärenden gällande hedersrelaterat våld. Detta trots att det inte finns något underlag som visar att detta ger effekt, tvärtom så är det förenat med oerhört stora risker för de utsatta. Att det används är allvarligt och tyder på en bristande förståelse för vad hedersrelaterat våld är. Jag vill med tydlighet säga att familjearbete inte ska användas i dessa fall. 

Aliana och andra ska inte behöva sitta i rädsla utomlands och inte veta hur de ska komma hem igen, de ska kunna skyddas innan de förs bort från Sverige och sitt liv. 

Jag kan inte nog påpeka vikten av att vi agerar på oro vi känner och att vi agerar snabbt. Det kan rädda liv.