A-kassan är föremål för utredning

Anders Rydehäll, försäkringsansvarig för Handels A-kassa, skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Anders Rydehäll, försäkringsansvarig för Handels A-kassa, skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto:

GÄSTKRÖNIKA2019-03-13 04:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Ljuset återvänder och snart stundar den så kallade ”femte årstiden”. När våren möter vintern i någon slags meteorologisk ”dance off” där de snart upptäcker att istället för att låta den ena eller andra stå som ensam vinnare av årstidskampen, kan de tillsammans skapa en magi som går utöver det allra mesta.

Vårvintern i norr med gassande sol i vinterlandskap är unik måste bara upplevas. Med solen i ögonen och vantar som bara behövs när man ska gräva upp en liten grop där brasan ska få vara. Grilla korv tills den är alldeles knastrig. Fantastiskt!

Häromveckan lyssnade jag på ett föredrag som hölls av två herrar från den pågående statliga utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring. Nästa år ska de presentera vad de kommit fram till och det blir onekligen intressant.

Direktiven för utredningen är att fler personer omfattas och att försäkringen får en större förutsägbarhet. Idag är det svårt att förutse vad man eventuellt kommer att få i ersättning.

Den som var uppmärksam på punkterna i Januariavtalet såg att man där skrev att man ville ha en ny arbetslöshetsförsäkring enligt den modell som kallas ”flexicurity”. En modell man har bland annat i Danmark, där det är lättare att förlora jobbet men i gengäld är försäkringen generös då man tappat jobbet. Åtminstone till en början, ersättningen trappas raskt och rejält av i takt med att arbetslösheten fortskrider.

I vår svenska arbetslöshetsförsäkring har vi redan idag en avtrappning. Under de första 200 av 300 ersättningsdagarna får den arbetslöse 80 procent av sin tidigare inkomst och under de resterade 100 dagarna får man 70 procent.

Samtidigt finns ett tak på hur mycket man kan få i dagpenning. Taket är idag 760 kr per dag. Under de första 100 dagarna kan man dock få upp till 910 kr per dag. En person som haft en hög inkomst innan sin arbetslöshet påverkas alltså inte vid nivåsänkningen från 80 till 70 procent eftersom denne kommer att slå i taket i bägge nivåerna.

I den pågående utredningen har man direktiven att alla ska påverkas av en avtrappning när arbetslösheten blir långvarig. Även den som har varit högavlönad innan arbetslösheten ska drabbas av avtrappningen för att det sägs öka incitamenten att finna ett nytt arbete.

Med tanke på att vi har haft en avtrappningsmodell i Sverige under en tid nu kan man tycka att det finns någon statistik på om det är på det viset eller inte. Jag har dock inte sett något sådant presenteras.

KRÖNIKA