Kollektivtrafiken är bra för samhället

Nils Harnesk (S) är ordförande för Luleå Lokaltrafik AB.

Nils Harnesk (S) är ordförande för Luleå Lokaltrafik AB.

Nils Harnesk (S) är ordförande för Luleå Lokaltrafik AB.

Foto: NSD Arkiv

Gästkrönika2020-11-25 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kollektivtrafiken i Luleå är en av de bästa i landet. År efter år ligger Luleå Lokaltrafik AB (LLT) i topp i Sverige med de nöjdaste kunderna och bästa servicen. 

De röda bussarna tas nog för självklara av många men detta är bara möjligt för att vi Socialdemokrater under många år satsat målmedvetet på kollektivtrafiken. 

Vårt parti har genom ägardirektivet gett bolaget uppdraget att vara fossilfritt till 2030. I bolagets styrelse har vi i linje med detta fattat beslutet om att vi senast 2030 ska ha en bussflotta som är till minst 50 procent eldriven och att resterande del ska köras på biodrivmedel. 

Från 2022 kommer bolaget börja investera i nya el- och biogasbussar och inleda utfasningen av de fossildrivna. 

De senaste förarna som rekryterades var samtliga utrikesfödda. Idag finns mer än 35 nationaliteter inom företaget och medarbetarna känner en stor yrkesstolthet. 

Arbete är den enskilt viktigaste faktorn till en fungerande integration vilket gör LLT till ett föredöme och företaget till en viktig del av vår integrationspolitik. 

Vårt förslag till strategisk plan och budget innebär en ökad ram till kollektivtrafiken, både i tätorten och på landsbygden. Det nya tjänsteavtalet med LLT garanterar nivån för tätortstrafiken de kommande åtta åren. 

Vid vårt senaste styrelsemöte beslutade vi att avsluta företagets privata sjukförsäkring. Den kostar drygt 170 000 kr per år och nyttjas av ett fåtal, läget är helt annat än när försäkringen tecknades av föregående styrelse. 

Att vi stänger dörren till denna typ av försäkringslösningar, som innebär att man kan köpa sig förbi vårdkön, går dessutom i takt med våra värderingar. 

LLT är, tillsammans med övriga kommunala bolag, en viktig möjliggörare av kultur, idrott och föreningsverksamhet. 

Bland annat finansierar vi transporten av alla 5-åringar inom tätorten till julkalendern i stadsparken som anordnats i 25 år. Vi har varit med från start och kommer fortsätta tillsammans med Lule Stassteater även efter pandemin. 

Avslutningsvis vill jag rikta ett särskilt tack till LLT:s medarbetare under pandemin. Vi har extra städ ombord, kör förstärkningstrafik och har till och med hyrt in extra bussar samtidigt som vi uppmanar de som kan att inte åka med oss.

Vi gör allt vi kan för att bromsa smittan men det ska samtidigt vara tryggt för de som behöver åka med oss. Ni gör det möjligt.