På bara några månader har Europa förändrats i grunden. Rysslands invasion av Ukraina har gjort den tidigare så osannolika tanken på ett nytt krig i Europa till verklighet. Ett ljus i mörkret har varit omvärldens samlade och tydliga respons.
Vi har med en enad europeisk röst agerat med kraft mot Rysslands vedervärdiga handlingar och samtidigt har EU:s medlemsländer tillsammans tagit ett viktigt ansvar för de människor som flyr från Ukraina.
I början av mars aktiverades EU:s massflyktsdirektiv, och samtidigt sker stora insatser för att snabbt minska Europas beroende av rysk fossilgas. Det är i kriser som denna som EU-samarbetet demonstrerar sin fulla kapacitet.
Vissa av de beslut som tas på europeisk nivå idag kommer att påverka världen i decennier framöver.
Just nu handlar det om relationerna till Ryssland och vår egen trygghet, men vi har också en klimatkris som måste hanteras om inte eftervärldens dom ska falla hård över oss som är med och bestämmer.
Det verkligt fascinerande med EU-samarbetet är att det både handlar om att skapa lösningar på nästan ogreppbart stora frågor som humanitära katastrofer och globala kriser, och samtidigt att på små och stora sätt göra människors vardag lite mindre krånglig.
Den senaste tiden har verkligen bjudit på båda delarna.
Förra veckan beslutades exempelvis att roamingavgifterna inom EU stryks i ytterligare tio år. Det innebär att det fortsatt kommer att gå att surfa och ringa i hela EU nästan precis som hemma. Det känns avlägset idag, men de flesta kan nog dra sig till minnes att en utlandstripp innan 2017 innebar både kommunikationsmässig radioskugga och en analog tillvaro på resmålet.
Visst kunde det vara lite charmigt, men idag är det nog ingen som frivilligt skulle byta bort möjligheten att kunna ringa ett samtal eller ta en titt på kartan utan att mobilräkningen sväller okontrollerat.
En annan vardagsplåga som snart är ett minne blott tack vare EU är den härva av sladdar, laddare och adaptrar som blivit en del av inredningen i allas hushåll.
Inom tio år ska all laddningsbar elektronik ha samma kontakter och du ska kunna använda samma väggdosa och kabel till vad som än behöver laddas. På så sätt minskar vi på resursslöseriet, samtidigt som vardagen blir en smula enklare.
Arbetet i EU innefattar att handskas med enorma utmaningar och att axla ansvaret för Europas och världens utveckling för kommande generationer.
Men ibland handlar det också om hur stor sladdlådan där hemma egentligen borde vara. Och det är också viktigt.