Norrbotten är mitt i en expansiv fas med den industrietablering som pågår. Med världens blickar riktade mot oss har vi också chansen att göra bra ifrån oss och visa på ett helhetsansvar.
Det är positivt med de etableringar som sker i norr men vi behöver också ha modet att synliggöra och agera på de utmaningar som följer i skuggan av industrin.
Stora industrisatsningar medför en ökad risk för att människor kan komma att utnyttjas. Det kan handla om personer som anställs under bristfälliga förhållanden eller människor som tvingas bo i undermåliga miljöer. Personer som redan är utnyttjade som arbetskraft, eller medföljande personer, kan också komma att utnyttjas på fler sätt genom att exempelvis tvingas begå brott eller utnyttjas i tiggeri eller prostitution.
Det kan med andra ord handla om människohandel och människoexploatering som är grov organiserad brottslighet. Det får vi aldrig blunda för!
Under 2022 var regionkoordinatorerna mot prostitution och människohandel involverade i 93 ärenden i region Nord. 72 av dessa avsåg människohandel och 21 av dem människoexploatering. 47 ärenden rörde utsatthet för sexuella ändamål och 26 ärenden exploatering inom arbete. Totalt var 34 barn involverade, antingen som medföljande eller kvar i hemlandet.
Erfarenheter från andra kommuner visar också att industrietableringar medför annan brottslighet rörande narkotika, prostitution, våldsbrott och rattfylleri. Allt detta är utmaningar Norrbotten står inför. Det krävs handling för att skapa ett samhälle där människor känner sig trygga.
Information om den svenska modellen som kriminaliserar köp av sexuell tjänst och lägger ansvaret där det hör hemma, hos förövarna, behöver finnas till alla som kommer till vårt län för att arbeta. Rutiner för orosanmälan till socialtjänsten behöver finnas hos alla arbetsgivare så att oro för barn meddelas till de som har i uppdrag att agera och skydda.
S-kvinnor har mäns våld mot kvinnor som en prioriterad fråga i det nationella politiska programmet. I programmet nämns specifikt köp av sexuell tjänst, människohandel och prostitution som områden där arbetet behöver stärkas för att göra skillnad för de utsatta.
Med det i ryggen och med en vilja och vision om ett bättre samhälle kommer S-kvinnor i Boden arbeta för att den gröna omställningen präglas av jämställdhet och sunda villkor.
Kvinnor och barn ska inte betala priset för den gröna industrin!