Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten från år 2022 är ensamhet ett påtagligt problem i Sverige. Nästan var fjärde person i den svenska befolkningen, 16 år och äldre, känner sig besvärad av isolering och ensamhet. Denna ensamhet kan vara både frivillig och ofrivillig, och den senare är den som är farlig för vår hälsa.
Ofrivillig ensamhet skapar en känsla av att vara utanför samhällets gemenskap och den typen av ensamhet är främst vanligt bland äldre personer, enligt siffror från Socialstyrelsen.
Det är viktigt att förstå att ensamhet kan vara både objektiv och subjektiv. Objektiv ensamhet avser situationer där man sällan träffar andra människor eller bor ensam.
Å andra sidan är subjektiv ensamhet en individuell upplevelse och kan drabba även de som har en umgängeskrets, men ändå känner sig ensamma på ett mer personligt plan.
Ensamhet är farligt för hälsan och kan öka risken för allvarliga sjukdomar som stroke, hjärt- och kärlsjukdomar samt demens. Dessutom kan ensamhet leda till psykiska besvär, såsom depression, ångest och i de värsta fallen till självmordstankar.
Studier visar att Sverige har en hög grad av ensamhet, vilket tyder på att det är ett påtagligt folkhälsoproblem.
För att tackla detta problem måste samhället vidta åtgärder, såsom att öka resurserna för hemtjänsten så att personalen har tid för meningsfulla samtal med de äldre.
Det är också viktigt att skapa ett mer inkluderande samhälle, där sociala aktiviteter och engagemang främjas, där såväl äldre som yngre kan känna samhörighet.
Detta kan ske genom att satsa på ett rikt föreningsliv. Mångfalden av mötesplatser och aktiviteter från idrottsklubbar till bokcirklar är en källa till gemenskap och minskad ensamhet.
Även frivilliginsatser såsom välgörenhetsorganisationer och volontärarbete spelar enviktig roll för att bryta ensamhet i samhället. Exempelvis Röda korset som är en humanitär frivillighetsorganisation arbetar för att bryta ensamhet och istället skapa gemenskap genom en mängd olika aktiviteter runt om i hela Sverige.
Bland annat utför de hembesök till äldre och ofrivilligt ensamma i flertalet orter i Sverige.
Genom att tänka på personer i ens omgivning som kan vara ensamma och ta initiativet till att ringa dem kan du göra en positiv skillnad. Ett kort samtal på tio minuter kan verkligen vara livsavgörande och skapa känslan av att någon bryr sig om dem och att de inte är ensamma.
Att bryta ensamheten är en kollektiv uppgift som kan ha en enorm inverkan på människors välmående och hälsa.