Julen närmar sig, det går nästan fortare för varje år. Men om det blir någon julbelysning i Europas städer återstår att se. Stigande elpriser börjar kännas av i allt fler plånböcker och en oro över vintern blir allt mer påtaglig.
Anledningarna till energibristen är många, delvis beror den på minskade gasleveranser från Ryssland, men också på att Europas industrier har kommit igång med produktionen efter pandemin, lite vind och låg nederbörd har också bidragit, och dessutom har priset på utsläppsrätter höjts. Det är helt enkelt många faktorer som samverkar och skapar högre energipriser.
Här i norra Sverige kommer vi lindrigt undan, vi har god tillgång på förnybar el, vilket också är en anledning till att vi ser enorma investeringar i fossilfritt stål och batterifabriker. I dagsläget är vi en exportör av el, men med enorma industrisatsningar kommer vi behöva betydligt mer el framöver.
Elen som produceras kommer i allt större utsträckning behövas här uppe, och en trolig konsekvens är att vi inte längre har möjlighet att förse södra Sverige med lika mycket el.
Det finns idag ansökningar för att bygga vindkraft som motsvarar tre gånger den el vi förbrukade i hela landet förra året. Vi kan klara av den ökade efterfrågan på el, men tempot behöver öka.
Att bygga ny kärnkraft är inte ett vettigt alternativ då det tar längre tid att bygga än den tid vi har på oss att nå klimatmålen.
Men att lösa energikrisen på kort sikt är inte en uppgift för EU, här måste varje lands regering lösa den akuta krisen. Inom ramen för EU-budgeten och återhämtningspaketet efter pandemin finns gott om EU-medel som medlemsstaterna kan använda.
På lång sikt har EU däremot en unik roll att fylla. Energikrisen får inte bromsa klimatomställningen. En av anledningarna till att vi inte drabbas lika hårt i Sverige beror på att vi har mer förnybar energi än något annat EU-land. Den förnybara energin tar inte slut, och den är billig.
Förutom mer förnybar energi behöver vi dessutom bättre koppla ihop elnäten mellan Europas länder, det blåser alltid någonstans och elen måste kunna användas där den behövs som mest. Vi behöver också öka lagringsmöjligheterna för att spara el till kallare dagar.
Det finns mycket att göra på EU-nivå, framförallt behöver vi öka takten. Som vid många andra tillfällen kan jag konstatera att vi har bland de bästa förutsättningarna här i norra Sverige och att vi kan tända julbelysningen även i år.
Det är sällan jag frusit inomhus i Norrland, det borde ingen behöva göra någonstans.