Norra Sverige blir centralt för EU

"Det finns en del förslag som kan påverka skogsbruket negativt", skriver Europaparlamentarikern Erik Bergkvist (S), Umeå.

"Det finns en del förslag som kan påverka skogsbruket negativt", skriver Europaparlamentarikern Erik Bergkvist (S), Umeå.

"Det finns en del förslag som kan påverka skogsbruket negativt", skriver Europaparlamentarikern Erik Bergkvist (S), Umeå.

Foto: TT

EU-KRÖNIKA2021-09-06 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

En viktig höst för norra Sverige inleds nu i Europaparlamentet. 

Förhandlingar om energifrågor, skogsbruk och utsläppsmål kommer högt upp på agendan i EU – dessutom kommer EU:s Arktisstrategi. Ovanligt många frågor som specifikt påverkar oss i norra Sverige. 

Innan sommaren presenterade EU-kommissionen ett stort klimatpaket som utmynnade i en rad olika förslag kring bland annat utsläpp, energi, biologisk mångfald och skogsbruk. Viktiga förslag som kommer hjälpa hela kontinenten att gå mot en grönare framtid. 

Däremot gäller det att ha ögonen med sig, en del av förslagen kan påverka bland annat det svenska skogsbruket och biobränslen negativt. Dessa är särskilt viktiga förslag för Norrland där jag kommer göra allt jag kan för att vi ska kunna fortsätta med vårt hållbara skogsbruk. 

Under både hösten och våren kommer jag fortsatt förhandla EU:s nya energiinfrastruktur. Vårt fokus i förhandlingarna är att exkludera alla fossila energikällor från tillgång till EU-medel. 

Vi måste vara tydliga – utbyggnad av fossil energi måste sluta om EU ska kunna bli en klimatneutral kontinent. 

Det finns självklart även andra brådskande frågor som inte rör klimatet. Idag hotas demokratin av främst högernationalistiska partier som vill göra allt från att inskränka mediers till kvinnors rättigheter.

 Grogrunden för partiernas tillväxt är ett missnöje med samhällsutvecklingen där människor känner sig utanför samhällsbygget.

Att alla EU:s regioner ges bra möjligheter till utveckling är grundläggande, växande regionala och inomregionala skillnader leder till ökade spänningar och utanförskap. 

Ett Europa som håller ihop och arbetar tillsammans är den bästa garanten för fred och demokrati i Europa. Jag vill påstå att Europas roll för fred och demokrati i världen aldrig varit viktigare än just nu. 

Demokratins svar och enda chans att överleva är att leverera bättre än alternativa statsskick, eller i alla fall övertyga om att den levererar bättre än alternativen. Här måste Europas länder se allvaret, nationalstaten kan idag inte leverera svar på de viktigaste frågorna som klimathotet och en fredlig utveckling. Demokratin måste leverera annars finns risken att den upplevs som irrelevant av alltför många. 

Mitt fokus i höstens arbete blir på demokratin och miljön, som alltid med Norrland i fokus.