Mitt perspektiv är viktigt för EU

"För många är Tornio, Narvik och Vaasa betydligt närmare än Stockholm", skriver Europaparlamentarikern Erik Bergkvist (S), Umeå.

"För många är Tornio, Narvik och Vaasa betydligt närmare än Stockholm", skriver Europaparlamentarikern Erik Bergkvist (S), Umeå

"För många är Tornio, Narvik och Vaasa betydligt närmare än Stockholm", skriver Europaparlamentarikern Erik Bergkvist (S), Umeå

Foto: TT

EU-KRÖNIKA2022-02-07 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Pandemin har återväckt nationsgränsernas makt på ett sätt som var svårt att föreställa sig för bara ett par år sedan. 

Jag hoppas och tror att det bara är högst tillfälligt, och att det får oss att värdesätta våra relationer med våra grannländer ännu mer. 

Våra band till Nordnorge och norra Finland är ofta starkare än motsvarande förbindelser med de svenska storstadsregionerna. För många är Tornio, Narvik och Vaasa betydligt närmare än Stockholm, både på kartan och i sinnet. 

Men det är fortfarande långa avstånd, det vet alla som bor på våra breddgrader. Möjligheten att fritt välja transportmedel är en sällan erbjuden lyx. 

Tåget, bilen och flyget spelar alla viktiga roller och är oumbärliga på olika vis, både idag och i framtiden. På så sätt skiljer sig våra förutsättningar markant från såväl det tätbefolkade Centraleuropa som de södra delarna av Sverige, där valmöjligheterna ofta är fler. 

Det är av största betydelse att det norrländska perspektivet synliggörs när de kommande decenniernas infrastruktur planeras på europeisk nivå.

Enligt prognoserna kommer Europas passagerartransporter att öka med 50 procent till 2050. Godstransporterna spås nästan dubblas. Under samma tid måste transportsektorn minska utsläppen med minst 90 procent ifall vi ska ha chans att nå klimatmålen. 

Ska ekvationen gå ihop krävs stora investeringar i klimatsmart infrastruktur och satsningar på många områden samtidigt. Vi behöver hållbart flygbränsle, robusta järnvägsförbindelser och ett nät av laddstolpar som var och en kan lita på. Och vi behöver allt samtidigt. 

Just nu revideras EU:s så kallade TEN-T-regelverket, alltså vilka transportkorridorer och infrastrukturprojekt som ska kunna söka EU-medfinansiering. Det är ett viktigt verktyg för att stötta och påskynda transportsektorns gröna omställning. 

Som ny ledamot i Europaparlamentets transportutskott ser jag mycket fram emot att arbeta med TEN-T och därigenom vara med och forma hur vi tar oss fram i framtiden. 

Den som bara sett norra Sverige på en karta över kontinenten lär på sin höjd ha en grovhuggen bild av hur det är att leva och bo här. De skenbart tomma ytorna mellan europavägarna kan lätt bedra. 

Därför är jag övertygad om att mitt perspektiv är viktigt för att hela EU ska kunna ha nytta av satsningarna som nu görs. 

Genom att våra förutsättningar och utmaningar synliggörs kommer vi att kunna rusta vår region för kommande generationer. Stark, klimatsmart och hållbar, över gränserna och ut i Europa och världen.