Musikgymnasiet i Boden får vara kvar. I alla fall tillfället. Utredningen hade inte inkluderat kulturens perspektiv, säger Johan Lund (S), ordförande i arbetsmarknads- och utbildningsnämnden i Boden.
Gott så. Det ska titta på frågan igen, och kanske går det att hitta en lösning. Johan Lund talar lite vagt om ett djupare samarbete med Kulturskolan.
Turerna kring Bodens musikgymnasium reser dock en annan och mycket större fråga: Har vi inte förstått vad kultur och estetiska ämnen betyder för samhället?
Det verkar inte så. För över hela landet ser vi i dag en våg av nedläggningar av estetiska gymnasier. Och det går inte uteslutande att skylla beslutsfattarna för detta. Intresset har helt enkelt minskat. Eleverna söker sig till andra utbildningar.
Kanske kan de utvecklingen spåras tillbaka till hela det svenska utbildningssystemets förändring. Det är mycket mer inriktat på snabba prestationer i dag än tidigare. Varje dag, vecka och månad räknas på ett helt annat sätt på grund av indelningen i kurser, där varje moment påverkar slutbetyget. Frågan om vilken "karriär" eleven ska välja ställs allt längre ned i åldrarna, på ett sätt som gör att många tror att deras val i gymnasiet kommer påverka hela deras liv. Allt ska vara mer rationellt och mätbart.
Detta märker förstås dagens unga, och prioriterar därefter.
Då får estetiska ämnen svårt att hävda sig. Dagens Nyheters ledarskribent Susanne Nyström föreslog nyligen att man helt ska ta bort ämnen som slöjd och bild i grundskolan.
Samtidigt som Tidö-regeringregeringen har dragit ned anslagen till landets Kulturskolor.
Det är faktiskt ganska obegripligt. Dels för att alla pedagogiska kunskaper säger oss att alla elevers lärande blir bättre av att de får stimulera fler delar av hjärnan än de som handlar om teoretiska kunskaper. Dagens utveckling gör hela generationer en otjänst.
Dels för att samhället tjänar på att Sverige är bra på estetiska ämnen. Det svenska musikundret hade inte varit möjligt utan estetprogram, kulturskolor och studieförbund. Vi hade inte varit så ledande i datapelsutvecklingen utan dem.
Det vet alla. Ändå fortsätter utvecklingen. Eller uttråkningen, kanske man borde säga. För visst vore samhället också mycket tråkigare utan musik, konst, teater och film?
Bodens musikgymnasium kanske klarar sig nu. En liten seger är i så fall vunnen.