I slutet av november 2019 kom tidningen Östra Småland ut med sitt sista nummer. En pressröst, som bildat opinion för arbetarrörelsens värderingar i Kalmar sedan 1922, försvann från tidningskartan.
Nu drar dock den lokala socialdemokratin igång en ny tidning i digital form. I början av november lanseras en nyhetssajt med namnet Hela Östra Småland. Den kommer att rymma nyheter, sport, kultur, nöje, krönikor, boktips, en oberoende socialdemokratisk ledarsida m m.
Det är bara att önska den småländska arbetarrörelsen all lycka och välgång. Det behövs fler – inte färre – S-röster i medie-Sverige.
Den borgerliga mediedominansen har blivit allt starkare under de senaste decennierna. Sedan millennieskiftet är det – i och med nedläggningen av Östra Småland 2019 – sammanlagt fyra S-märkta dagstidningar som tystnat.
Anrika Arbetet Malmö gick i konkurs 2000. Dagbladet i Sundsvall (min arbetsplats 1987-1990) lades ned 2015. Göran Perssons husorgan Folket i Eskilstuna förvandlades till veckotidning 2012 och upphörde helt med sin utgivning 2015.
Numera finns endast elva landsortstidningar med socialdemokratisk ledarsida (i ett par fall har tidningarna två ledarsidor med olika politisk färg). I upplagemässig storleksordning är det:
1. Norrländska Socialdemokraten, Luleå
2. Piteå-Tidningen
3. Värmlands Folkblad, Karlstad
4. Tidningen Ångermanland (S och L)
5. Arbetarbladet, Gävle
6. Gotlands Tidningar (S och C)
7. Sydöstran, Karlskrona
8. Dala-Demokraten, Falun
9. Länstidningen, Östersund
10. Folkbladet, Umeå
11. Folkbladet, Norrköping
Det är tidningar som spelar stor roll i respektive region. Till exempel går att se ett tydligt samband mellan den lokala arbetarrörelsens styrka och tillgången till en S-pressröst.
Men elva S-märkta ledarsidor runtom i landet räcker givetvis inte för att bryta den borgerliga värderingsdominansen i riket som helhet. Därför är det förståeligt att arbetarrörelsen söker nya vägar för sin opinionsbildning alternativt försöker återuppliva gamla beprövade kanaler, som Socialdemokraterna i Kalmar nu gör.