Socialdemokraterna i Älvsbyn har, sett till kommunens storlek, den starkaste medlemsökningen av samtliga lokala partiorganisationer i hela Sverige just nu. Under årets första månader har S i Älvsbyn fått sammanlagt 30 nya medlemmar, en ökning med 20 procent.
"Aldrig förr har S i Älvsbyn ökat medlemsantalet så stort på så kort tid. Det är fantastiskt att så många älvsbybor visar att de vill att det är våra värden samhället ska bygga på", säger Sara Risberg, medlemsansvarig i arbetarekommunen, i ett pressmeddelande.
Riksdagsledamoten Linus Sköld, ordförande för Socialdemokraterna i Älvsbyn, tror att förklaringen till medlemstillväxten ligger i det oroliga politiska läge som många upplever finns idag.
"Både nationellt och på lokal nivå har det blivit tydligt att flera av de andra partierna kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna för att få majoritet i riksdagen och kommunfullmäktige. Allt fler verkar vilja ta ställning emot det scenariot", säger han.
Även det socialdemokratiska kommunalrådet Tomas Egmark är glad.
"Norrbottens pärla ska glänsa på alla områden och nivåer. Vi kommer att använda förtroendet att få vara det största partiet i Älvsbyn, till att fortsätta att vårda och utveckla vår bygd så att den också de kommande åren är den bästa tänkbara plats att födas, växa upp, leva, arbeta och åldras på. Vi ska skapa välfärd för alla på alla sätt", säger Egmark.
Nu får vi hoppas att optimismen i Älvsbyn bildar mönster även för andra. De lokala partiorganisationerna behöver fler medlemmar.
Utan medlemmar förtvinar partierna – och det är negativt för hela för vårt demokratiska styrelseskick. Den politiska återväxten försämras. Folkstyret försvagas.
Partierna har så klart sitt ansvar för att erbjuda människor medlemskap och meningsfull verksamhet. Men ytterst vilar demokratin och partiväsendet på att vanligt folk faktiskt tar sitt ansvar.
Demokratin är inte bara en rättighet. Den innebär också vissa skyldigheter för oss alla medborgare.
De flesta (ungefär 87 procent) tar sitt ansvar genom att rösta i valen vart fjärde år. Men bara fyra procent av de som röstade i senaste valet är medlem i något av de åtta riksdagspartierna, vilket är en kraftig nedgång jämfört med hur det såg ut i mitten av 1980-talet. Då var 15 procent av svenskarna medlemmar i ett parti.
Därför får vi hoppas att fler nu gör som i Älvsbyn – det vill säga går med i ett parti. Man behöver inte bli superaktiv och springa på vartenda möte. Men ett medlemskap är en liten men inte oväsentlig handling för att stödja partiväsendet och demokratin.
Ju fler som är med desto bättre mår partierna och det svenska folkstyret.