Det blev en het debatt om vaccinationsfrågan i Europaparlamentet i veckan. Flera ledamöter uttryckte missnöje med EU:s vaccinationsstrategi.
"Det är oroväckande att vaccinleveranser försenats", sa till exempel svenska S-ledamoten Heléne Fritzon.
Fritzon riktade tre krav till kommissionen.
1. Kommissionen måste se till att avtalen följs och att avtalen blir transparanta – det handlar om förtroendet.
2. Kommissionen måste säkra leveranserna, trycka på för ökad produktion och påskynda medlemsstaternas vaccination av befolkningen.
3. Kommissionen måste ta det samlade ledarskapet för vår gemensamma vaccinstrategi så att vaccineringen blir jämlik och rättvis.
Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, medgav att det skett misstag.
"Vi var sena med att godkänna läkemedel, vi var för optimistiska när det kom till massproduktion och möjligen var vi för säkra på att vi i tid skulle få vad vi hade beställt", sa hon i debatten.
Hon tryckte på att vaccintillverkarna nu måste hålla vad man kommit överens om.
"Vi har full förståelse för de utmaningar som hänger ihop med massproduktionen av vaccin. Men Europa har investerat miljarder på förhand för att bygga ut kapaciteten och vi har uppmanat medlemsstaterna att planera distributionen av vaccin. Så vi behöver förutsägbarhet", underströk von der Leyen.
Hon betonade även att EU:s mål ligger fast. 70 procent av den vuxna befolkningen ska vara vaccinerad till slutet av sommaren.
Klart är att det finns saker och ting att förbättra för kommissionen. Men de som nu kritiserar den gemensamma EU-upphandlingen måste samtidigt ställa sig frågan vad alternativet hade varit. Jo, det hade varit att låta 27 medlemsländer sköta upphandlingen var och en för sig.
Det hade säkert gått bra för stora medlemsländer som Tyskland, Frankrike och Italien. Men frågan är hur det hade fungerat för mindre länder som Estland, Malta, Danmark, Finland och rentav Sverige.
Det är svårt att tro att ett litet land hade fått fram vaccin mot covid-19 så snabbt om det agerat på egen hand.
Sakta men säkert vaccineras också allt fler svenskar. I torsdags hade det genomförts totalt 432 896 vaccinationer i Sverige. Takten är ungefär densamma som i andra EU-länder.
Trots strulet med leveranserna borde alla vuxna ha blivit erbjudna vaccinet inom ett halvår. Det är trots allt inte så illa med tanke på att det bara gått ett år sedan pandemin och ett helt nytt virus drabbade Europa.
Det finns hopp om att livet i Sverige och Europa ska kunna bli lite mer normalt efter sommaren.