Ny start för SSU i Norrbotten

Emil Norén är ny ordförande för SSU-distriktet i Norrbotten.

Emil Norén (bilden), Boden, tar över ordförandeklubban efter Fredrik Bruhn, Luleå.

Emil Norén (bilden), Boden, tar över ordförandeklubban efter Fredrik Bruhn, Luleå.

Foto: SSU/NSD Arkiv

Blogg2021-03-11 15:25

Jag ser att SSU-distriktet i Norrbotten har haft årskonferens. Fredrik Bruhn lämnar efter tre år som distriktsordförande. Ny SSU-bas i länet är Emil Norén, Boden. 

Övriga i den nya styrelsen: Waldemar Tapojärvi (vice distriktsordförande), Samuel Pettersson (kassör), Lina Kröger, Kristina Knezevic, Erika Frank, Waldemar Tapojärvi och Lirigzon Karaqica.

SSU Norrbottens Facebook-sida kan jag läsa att Emil Norén är 24 år och brinner för frågor som rör utbildning och möjligheterna att skapa ekonomisk jämlikhet.

Det är ett engagemang som socialdemokratin kommer att behöva under valåret 2022. I valet 2022 är det omkring 400 000 unga väljare som får rösta för första gången och dessa förstagångsväljare kan mycket väl bli tungan på vågen i kampen om regeringsmakten. 

Därför gäller det att SSU och socialdemokratin verkligen ligger i och gör sina röster hörda på gymnasieskolor, sociala medier och andra sammanhang för att nå och försöka vinna de unga väljarna inför framtiden. 

Det känns dessutom som att S har ett bra slagläge inför den stundande valrörelsen. Den senaste Ungdomsbarometern visar att "ökade resurser till sjukvård och omsorg" numera är den viktigaste frågan för ungdomar i åldern 15-24 år.

Det är områden som hör till socialdemokratins starkaste grenar. En valdebatt som kretsar kring behovet av satsningar på sjukvård och äldreomsorg, istället för borgerliga skattesänkningslöften, borde passa S som hand i handske.