Nu genomförs S-kravet

Det sker en kraftig utbyggnad av YH-utbildningarna i Norrbotten.

Emilia Töyrä, KIruna, Linus Sköld, Älvsbyn, och Ida Karkiainen, Haparanda, har drivit på för en utbyggnad av YH-utbildningarna i norr.

Emilia Töyrä, KIruna, Linus Sköld, Älvsbyn, och Ida Karkiainen, Haparanda, har drivit på för en utbyggnad av YH-utbildningarna i norr.

Foto: Linda Danhall

Blogg2021-01-28 15:59

I en ledare 25 juni 2020 konstaterade jag att de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Norrbotten plockat fram blåslampan och riktat ett antal skarpa krav till sina partivänner i regeringskansliet. Bland annat krävde de en kraftig utbyggnad av antalet platser inom YH-utbildningarna (yrkeshögskolorna) i länet. 

Nu infrias kravet – och det med råge. Nyligen presenterades fördelningen av antalet platser runtom i Sverige.

I ett pressmeddelande konstaterar S-riksdagsledamoten Linus Sköld, Älvsbyn, att beslutet innebär en ordentlig utökning av YH-utbildningarna och en fördubbling av antalet utbildningsplatser i länet. Det nya beslutet omfattar 22 utbildningar och 1 235 platser i Norrbotten, vilket kan jämföras med beslutet från 2019 med 13 utbildningar med 615 platser.

"Det här är en väldigt viktig satsning för länet och vi är mycket glada att regeringen har hörsammat vad vi efterfrågat. Det är en möjlighet för fler att få sysselsättning", säger Sköld.

Noterbart är dessutom att YH-utbildningarna når mycket goda resultat. 93 procent av de examinerade hade jobb året efter sin examen, enligt en rapport.

Därför är det bra för såväl Norrbotten som de arbetslösa i länet att det nu satsas rejält på YH-utbildningarna. Den som genomgår en YH-utbildning har goda möjligheter att även få jobb och etablera sig på arbetsmarknaden.

Yrkeshögskolan spelar en mycket viktig roll för kompetens­försörjningen på svensk arbetsmarknad och är en synnerligen effektiv form av utbildnings- och arbetsmarknadspolitik.