Juryn pekar på Luleås starka basket- och ishockeylag på såväl dam- som herrsidan. Främst i år var Luleå Baskets damer som på nytt blev svenska mästare och Luleå Hockeys herrar som vann serien överlägset – 14 poäng före tvåan Färjestad.
För Norrbotten i stort finns dessutom en massa annan idrott att glädja sig åt – brottarbrudarna från Gällivare, Charlotte Kalla, Hanna Öberg, Kristoffer Jakobsen, Piteå IF:s damallsvenska lag, Bodens handbollsdamer m fl.
Kort sagt: Norrbotten fortsätter att vara ett mycket starkt idrottslån. Trots ett begränsat befolkningsunderlag (bara 2,5 procent av rikets befolkning) levererar regionen mängder av högklassiga atleter.
Det är ett gott betyg åt idrottsrörelsen och alla idrottsledare i länet, liksom åt kommunpolitiker som sett till att investera i idrottsanläggningar och bra uppväxtmiljöer för barn och ungdomar.
Det har helt enkelt funnits goda förutsättningar för talanger att växa och utvecklas. Det tål emellertid att påminnas om att elljusspår och sporthallar inte uppstår ur tomma intet.
Det är offentlig finansiering (d v s skatter) som möjliggör investeringarna i skidgymnasier, basketplaner, ishockeyrinkar och annat som ger idrottslig bredd och spets. Även de som inte har välbeställda föräldrar får chansen.
"För mig har svensk välfärd varit en förutsättning för att jag kunnat satsa på idrotten”, sa kloka Charlotte Kalla i en intervju med SSU:s tidning Frihet 2011.
Sådant behöver sägas när skattekverulanterna tar till orda och gapar efter nya stora skattesänkningar. Skatterna har gett oss en generell välfärdspolitik som lyfter både enskilda människor och samhället i sin helhet.
Länder som Sverige, Finland och Danmark har relativt höga skatter vid en internationell jämförelse. Men de har också en mycket god livskvalitet jämfört med många andra länder.