Finansdepartementet har räknat på de fördelningspolitiska effekterna av statsbudgeten. Glädjande är att det blir mest till dem som har minst (se bilden ovan).
Det förstärkta RUT-avdraget har givetvis liten betydelse för de med låga inkomsterna. Det är och förblir en reform för redan välbeställda medelklassfamiljer. Men pensionstillskottet, sänkningen av pensionärsskatten, höjningen av underhållsstödet, förstärkningen av A-kassan m m har betydelse framförallt för grupper som lever på den ekonomiska marginalen.
Det finns dock en reform med stor fördelningspolitisk betydelse som inte syns i Finansdepartementets bild. Det är tillskottet till kommuner och regioner. Det har så klart stor betydelse för en rad utsatta grupper att det blir mer pengar för vård, skolor och social omsorg. Det är bra för sjuka, gamla, barn med särskilda behov och många andra som det tufft.
Under måndagen menade Ulla Andersson (V) att den S-ledda regeringen inte gör något åt ojämlikheten i samhället. Men siffrorna och tabellerna från Finansdepartementet visar att budgeten är bra för både välfärden och fördelningspolitiken.
2021 kommer kommuner och regioner att ha 40 miljarder kr mer jämfört med 2018. I det ingår den historiskt stora satsningen på Äldreomsorgslyftet, som välkomnas av bland annat Kommunalarbetareförbundet.
Det är pengar och beslut som kommer att göra skillnad i många vanliga människors vardag och verklighet.