Klackarna i taket i Överkalix

Arbetskraftsbristen är numera det största problemet i kommunen.

Leif Nilsson och Anne Jakobsson har 120 skäl att vara glada.

Leif Nilsson och Anne Jakobsson har 120 skäl att vara glada.

Foto: Överkalix kommun

Blogg2020-08-28 07:29

I början av november 2019 träffade jag S-duon Anne Jakobsson och Leif Nilsson, som delar på kommunalrådsysslan i Överkalix. De kunde konstatera att trenden vänt för Överkalix.

Det var inte länge sedan arbetslösheten var det största problemet i Överkalix. Men nu har den S-ledda kommunen arbetslöshetstal som ligger under riksgenomsnittet.

"Det stora problemet nu är snarare arbetskraftsbristen. Det finns efterfrågan på arbetskraft i princip överallt. Industriföretaget Part/Isolamin behöver folk, liksom vården, omsorgen och handeln", berättade Jakobsson under vårt samtal i Vita Huset, kommunledningskontoret i Överkalix.

Under fredagen kom ett besked som ger anledning till fortsatt optimism.

Isolamin har haft ett hektiskt första halvår med leveranser av hotellmoduler byggd med ny teknik. Nu vill bolaget investera för att kunna öka produktionskapaciteten. Ett av målen är 120 nya arbetstillfällen till Överkalix inom fyra år. 

"Efter de svar vi nu har fått så ser vi oss framåt som den perfekta leverantören av byggdelar till byggföretag runt om i Norden och känner oss trygga i att investera för en ökad kapacitet", säger Anton Lundholm, vd och delägare, i ett pressmeddelande.

Kommunalråden Leif Nilsson och Anne Jakobsson är så klart mycket glada. För en kommun med bara 3 300 invånare betyder jobben vid Isolamin otroligt mycket.

"Om investeringen som företaget planerar för går i lås så betyder det inte bara att vi säkrar att de kan bli långvariga på orten, utan att de också på sikt kan sysselsätta 120 fler Överkalixbor. I Luleåmått motsvarar det 3 000 (!) arbetstillfällen, lika många jobb som två stycken SSAB", säger Anne Jakobsson.

Utvecklingen i Överkalix borde dessutom föranleda en del ny- och omtänkande i den statliga arbetsmarknadspolitiken. Länge har flyttlassen gått till en expanderande arbetsmarknad i södra Sverige. Men idag är situationen en helt annan.

Södermanland, Blekinge, Skåne, Västmanland och Gävleborg har för närvarande en arbetslöshet som ligger klart över rikssnittet, samtidigt som arbetsmarknaden i norrbottniska kommuner som Kalix, Överkalix, Pajala och Jokkmokk formligen skriker efter arbetskraft.

"Vi har fin miljö, billiga bostäder och många jobb att välja mellan", sa Anne Jakobsson när vi träffades i november.

Därför skulle vi, som jag skrev om i NSD 10 mars 2020, behöva en flyttlasspolitik (flyttbidrag och liknande åtgärder) som stimulerar människor att flytta från arbetslöshetsdrabbade orter som Eskilstuna, Malmö och Fagersta till norra Sverige.

Rimligen måste det vara bättre att människor söker sig till de jobb som faktiskt finns i Norrbotten än att de går omkring sysslolösa på sina hemorter i södra Sverige. I längden är det något som gagnar både de enskilda individerna och samhällsekonomin i stort.