Klackarna i taket i Malmfälten

Klimatomställningen skapar nya jobb och möjligheter för Norrbotten.

Kommunalrådet Birgitta Larsson, riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli och statsminister Stefan Löfven hör till dem som välkomnar satsningen i Gällivare.

Kommunalrådet Birgitta Larsson, riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli och statsminister Stefan Löfven hör till dem som välkomnar satsningen i Gällivare.

Foto: NSD Arkiv

Blogg2021-03-25 19:47

Många i Norrbotten är glada efter onsdagens besked om Hybrit från Vattenfall, LKAB och SSAB.

"Fantastiskt. Gällivare blir först ut med världens första fossilfria järnsvampsproduktion, och nu börjar resan med den gröna omställningen att tillverka fossilfritt stål. Att allt detta sker i Gällivare är otroligt positivt och glädjande. Placeringen av Hybrit i Gällivare kommer att skapa många nya arbetstillfällen och ge synergieffekter till närliggande kommuner och hela Norrbotten", säger Birgitta Larsson (S), kommunalråd i Gällivare.

Även S-riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli, Luleå, välkomnar investeringen.

"Beskedet stärker Norrbotten som den världsunika plats för hållbar omställning som Sverige, Europa och världen såväl behöver. Nyindustrialiseringens klimatsmarta era är här och något vi socialdemokrater jobbat för på alla nivåer. Fler gröna industrijobb är nödvändigt både för klimatet och välfärden. Med investeringar likt dessa ser vi till att Sverige blir världens första fossilfria välfärdsland", säger Lundh Sammeli i ett pressmeddelande.

En annan som är glad är statsminister Stefan Löfven (S). 

"Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och det gläder mig att industrin ser affärsmöjligheterna i den omställning som krävs och att de nu också investerar för att få det att hända", skriver Löfven i ett längre Facebook-inlägg

                                                                   ***

I en krönika på NSD:s ledarsida utvecklar jag varför satsningarna på Hybrit och annat sker här och nu.