Jobben och framtiden finns i norra Sverige

Det nya och spännande sker inte på Stureplan i Stockholm, utan hos LKAB, Hybrit, Northvolt, Sunpine, Kaunis Iron och Esrange.

Det finns stora arbetskraftsbehov i Norrbotten.

Det finns stora arbetskraftsbehov i Norrbotten.

Foto:

Blogg2020-11-24 13:07

I tisdagens ledare skriver jag om LKAB:s framtidsplaner och allt annat fantastiskt som sker i norra Sverige just nu. 

I spåren av alla dessa investeringar och nydanande näringslivsprojekt växer också behoven av arbetskraft.

Som ett led i det arbetet arrangerade TRR (Trygghetsrådet) en digital jobbmässa under tisdagen. LKAB, Northvolt och Trafikverket beskrev sina akuta rekryteringsbehov. Ambitionen är att visa att det numera finns otroliga jobb- och utvecklingsmöjligheter i norr. 

Det finns många myter och fördomar att bekämpa. Många har kvar den gamla bilden av norra Sverige som en avfolkningsregion och att alla måste söderut för att förverkliga sig själva och sina idéer. Men dagens Sverige ser ut på ett helt annat sätt än på 1980-talet.

Norrbotten och Västerbotten är de två län i Sverige som har absolut lägst arbetslöshet. Län som Södermanland, Skåne, Stockholm och Västra Götaland har idag en betydligt högre arbetslöshet.  

Det nya och spännande sker faktiskt inte på Stureplan i Stockholm, utan hos LKAB, Hybrit, Northvolt, Sunpine, Kaunis Iron och Esrange.

Utvecklingen i norr borde även leda till en del om- och nytänkande i den statliga arbetsmarknadspolitiken. Det krävs insatser för att förmå människor att utbilda sig för och flytta till de jobb som nu växer fram i de nordliga delarna av landet.

På 1960- och 1970-talen stimulerade staten människor att flytta från norr till jobben i söder. Det brukar beskrivas som att staten bedrev flyttlasspolitik. AMS (Arbetsmarknadsstyrelsen) blev i folkmun Alla Måste Söderut.

Nu skulle det behövas en modern flyttlasspolitik för att trygga arbetskraftsbehoven i norr.