Hon dansar bara med nyktra killar

Om hur en gammal SSU-affisch förvandlades till populärmusik.

"Hon dansar bara med nyktra killar", skrev SSU på en affisch i början av 1950-talet.

"Hon dansar bara med nyktra killar", skrev SSU på en affisch i början av 1950-talet.

Foto:

Blogg2020-09-12 08:40

Under 2017 firade SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet, sitt 100-årsjubileum. Som ett led i jubileumsfirandet utlyste förbundet en tävling med klassiska SSU-affischer.

Bland de utvalda bidragen saknade jag dock en affisch – "Hon dansar bara med nyktra killar" från tidigt 1950-tal. På en bild med en ung Ingvar Carlsson från SSU-lokalen i Borås 1952 skymtar den i bakgrunden. Såvitt jag vet är det den enda SSU-plansch som blivit skivomslag och grunden för en poplåt.

1981 gav legendariska Docent Död (som senare bytte namn till Docenterna) ut singeln "Hon dansar bara med nyktra killar".

”Hon dansar bara med nyktra killar för dom luktar inte sprit”, skaldade låtskrivarna Lövgren, Pihlgren, Pihlgren och Hillborg 1981.

Jag skickade ett mejl till bandets frontfigur Joppe Pihlgren för att höra hur det kom sig att bandet gjorde musik av en gammal SSU-affisch.

Pihlgren är rätt säker på att det var basisten och sångaren Larry Lövgren som gjorde texten – ”han hade sett affischen någonstans” – och att han själv nog gjorde grunden till musiken.

”Låten blev rätt populär, speciellt på livespelningar. Att affischen är inspirerande som förlaga till en låt är inte så konstigt. Ett gäng punkpoppare i 20-års åldern som ser en gammal affisch som på flera sätt är genompräktig. Låtens text kanske kan tolkas som att HON inte får en särskilt rolig kväll eftersom hon har bestämt sig för att bara dansa med nyktra killar”, berättar Pihlgren.

Han citerar textraderna: 

"Hon hade gjort sig så fin ikväll 

Hade känt sig sval och sensuell”

Låten är inte Docenternas mest kända bidrag till den svenska pophistorien. Den bleknar i jämförelse med jättehits som ”Solglasögon” och ”Bensin i blodet”. Men Docenterna är nöjda med den och kör den av och till fortfarande på sina spelningar.

”De två olika riffen som låten bygger på hänger inte riktigt ihop egentligen men jag tycker att det funkar. En blandning av salongspop och punk”, säger Joppe Pihlgren.

Fascinerande är under alla omständigheter att en SSU-affisch från 1952 förvandlades till populärmusik 1981 och inspirerade låtskrivarna i ett av 1980-talets största svenska band.

Lyssna gärna på låten nedan: