Hon är en värdig mottagare av Anna Lindh-priset

Anna Lindh-priset går till en person, organisation eller ett projekt som verkar i hennes anda.

Olga Persson, Unizon, får årets Anna Lindh-pris.

Olga Persson, Unizon, får årets Anna Lindh-pris.

Foto: Lisa Arfwidson/TT

Blogg2021-09-11 11:34

Det har gått 18 år sedan Sveriges utrikesminister Anna Lindh gick bort. Hon knivhöggs under ett besök på NK-varuhuset i Stockholm 10 september 2003 och avled tidigt på morgonen 11 september. 

Anna blev bara 46 år och socialdemokratin tappade en kraft som kunde ha spelat en central roll för partiet och svensk politik under lång tid.

För att hedra hennes minne startades samma år Anna Lindhs minnesfond. Varje år delar fonden ut Anna Lindh-priset till en person, organisation eller ett projekt som verkar i hennes anda för att bekämpa likgiltighet, fördomar, förtryck och orättvisor. 

I år går priset till Olga Persson som arbetar för ett jämställt samhälle och mot mäns våld mot kvinnor och barn. Persson är ordförande i Unizon, ett riksförbund av kvinno-, tjej- och ungdomsjourer, samt ledamot i Fredrika Bremer-förbundets styrelse.

Det känns helt i överensstämmelse med Annas eget engagemang för mänskliga rättigheter och för att stödja utsatta människor runtom i världen. Olga Persson är en värdig mottagare av Anna Lindh-priset.

Den som vill stödja Anna Lindhs minnesfond kan sätta in ett belopp på bankgiro 5682-3347 eller swisha till 123-6837496.

Priset till Olga Persson kommer att delas ut vid en ceremoni 7 oktober.