Från och med idag, måndag 6 september, är det möjligt att förtidsrösta i kyrkovalet. Förtidsröstningen startar den 6 september och pågår fram till och med valdagen den 19 september. (På Svenska kyrkans hemsida finns information om alla röstningslokaler i landet och deras öppettider.)
Över fem miljoner svenskar är röstberättigade medlemmar i Svenska kyrkan. Förhoppningsvis ser också många av dem till att använda sin rösträtt i höstens val.
I en ledare 21 maj underströk jag att det inte är en struntsak vem som tar säte i kyrkopolitiken. Till exempel är kyrkan en av landets viktigaste kulturinstitutioner. Kyrkobyggnaderna – som finns i både större städer och på landsbygden i hela vårt avlånga land – rymmer konst, arkitektur och musiktraditioner av oskattbara värden.
Dessutom är Svenska kyrkan en av landets största skogsägare. Skogarna finns från Karesuando i norr till Skurup i söder. Den sammanlagda arealen uppgår till nästan 400 000 hektar!
Det är förmögenheter som inte går att sätta i händerna på vem som helst. Det behövs ansvarskännande förtroendevalda såväl lokalt som nationellt för att hantera alla dessa tillgångar.
Viktigt är också att det finns folk i kyrkopolitiken som står för en schysst personalpolitik. Svenska kyrkan är en stor arbetsgivare med cirka 22 000 anställda. Därför är det angeläget att det finns förtroendevalda som inte behandlar kyrkoarbetarna som vilken handelsvara som helst, utan står upp för deras rätt till kollektivavtal, medbestämmande, kompetensutveckling och bra arbetsmiljö.
Kort sagt: Det spelar roll att det är människor med hjärtat på rätta stället och vettiga värderingar som röstas fram till positionerna i kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och på kyrkomötet. Kyrkovalet är ingen futilitet.