I måndagens ledare skriver jag om vår största folkrörelse – facket. Tillsammans har de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco 3,5 miljoner medlemmar.
Denna folkrörelse gör en massa nytta för sina medlemmar. Ett exempel är det viktiga arbete som görs inom ramen för LO-TCO Rättskydd AB, som jag uppmärksammade i en ledare 15 april.
Arbetare och tjänstemän kan få hjälp med ersättning för arbetsskador, sänkt sjukpenning, indragna socialförsäkringsförmåner, felaktiga uppsägningar eller löner som inte betalats ut.
På arbetsplatserna runtom i hela landet gör dessutom lokalt förtroendevalda stora insatser när det ska förhandlas om löner, arbetsscheman, arbetsmiljöförbättringar och annat. Enbart inom LO:s medlemsförbund finns ungefär 325 000 förtroendevalda. Inom TCO- och Saco-förbunden finns omkring 119 000 respektive 42 000 förtroendevalda.
Varje år delar LO Ung ut ett pris till en person eller en grupp av alla dessa förtroendevalda som gjort en betydande insats, ett fackligt hjältedåd. I år gick utmärkelsen till Emil Thyr i Nordanstig, som bland annat engagerat sig mot privatiseringen av hemtjänsten i hemkommunen Nordanstig.
I en kort intervju på LO:s Facebook-sida beskriver Thyr betydelsen av organisering.
"Om vi inte är många, och är en stark part gentemot arbetsgivarna, så kommer vi aldrig att bli av med visstidsanställningar eller låg bemanning. Det är bara tillsammans som vi kan påverka våra arbetsplatser", säger han bland annat.
Annorlunda uttryckt: Den gamla fackliga sanningen gäller än. Organisering tillsammans med andra stärker löntagarnas ställning.