I förra veckan träffade jag en grupp socialdemokrater i Kalix som är engagerade i årets kyrkovalrörelse. De arbetar hårt för att valdeltagandet i årets kyrkoval ska bli högt. Jag hoppas verkligen att kyrkans medlemmar hörsammar deras uppmaning.
Som jag påpekat tidigare är kyrkovalet ingen struntsak. Det spelar roll vem som styr över kyrkans fastigheter, skogsmarker, personalpolitik och mycket annat.
Det finns dessutom fina möjligheter för alla att göra sin röst hörd. För den som är bortrest eller gör något annat på själva valdagen söndag 19 september är det möjligt att förtidsrösta under hela veckan. På Svenska kyrkans hemsida finns information om var och när du har möjlighet att förtidsrösta. Det enda som krävs är att du tar med id-handling och röstkort.
Men märk väl: Det finns ingen ångervecka efter kyrkovalet. Efter 19 september går det inte längre att rösta. Måndag 20 september går det inte att ändra på saker och ting. Då har de som röstat – oavsett om valdeltagandet blir 19 eller 90 procent – bestämt vilka som ska företräda dem i kyrkopolitiken under fyra långa år framåt.
Därför gäller det verkligen att alla ansvarskännande människor besinnar sitt ansvar för att det blir rätt folk som tar säte i kyrkopolitiken.
Om det blir ett lågt valdeltagande kan det göra att mycket extrema krafter får en plattform i Svenska kyrkan. Till skillnad från riksdagsvalet finns nämligen ingen fyraprocentsspärren i valet till kyrkomötet.
Det gör att grupper som egentligen har ett ganska begränsat folkligt stöd också kan ta sig in i kyrkopolitiken om det är få som röstar.