Dags för EU att skrota tidsomställningen

Europaparlamentet och EU-kommissionen har redan tagit ställning. Nu ligger bollen hos ministerrådet.

I natt övergick Sverige till vintertid. Om ett par år kan dock EU-länderna slippa det ständiga hoppandet mellan sommar- och vintertid.

I natt övergick Sverige till vintertid. Om ett par år kan dock EU-länderna slippa det ständiga hoppandet mellan sommar- och vintertid.

Foto: Erik Johansen/TT

Blogg2020-10-25 07:01

Har du kommit ihåg söndagsnattens övergång från sommartid till vintertid och vridit tillbaka klockan en timme?

Om inte, så är det dags att göra det nu. Från och med söndag 25 oktober gäller vintertid till och med 28 mars 2021.

Hör du till dem som är irriterad på detta ständiga hoppande mellan vinter- och sommartid? I så fall finns hopp om en bättre tillvaro.

Såväl EU-kommissionen som Europaparlamentet har tagit ställning för att slopa tidsomställningen. EU-länder som vill behålla sommartid permanent bör ställa om klockan för sista gången den sista söndagen i mars 2021, enligt Europaparlamentets beslut 2019. 410 ledamöter röstade ja och 192 nej. 51 ledamöter lade ner sina röster.

2021 framstår emellertid inte längre som trolig slutpunkt. Det kan dröja något år till, eftersom ministerrådet (som består av representanter för regeringarna i EU:s 27 medlemsländer) ännu inte gett besked. 

Socialdemokraten Johan Danielsson, som är Europaparlamentets chefsförhandlare i ärendet, har dock tillskrivit det tyska ordförandeskapet i ministerrådet för att skynda på processen. 

"Vi vet att tidsomställningen ställer till problem i transportsektorn, energisektorn och jordbrukssektorn. Den enda fördelen som jag kan komma på med att ha kvar tidsomställningen är att man vet när utemöblerna ska fram och tillbaka", säger Danielsson i ett pressmeddelande.

Från folkhälsosynpunkt finns dessutom fördelar med att ha sommartid året om. Statskontorets kartläggning visar att en omställning till ständig sommartid sannolikt är positiv för folkhälsan eftersom ljusare och varmare kvällar uppmuntrar till mer fysisk aktivitet. 

Därför borde det inte finnas några tveksamheter eller funderingar hos ministerrådet. Det är hög tid att även rådet kommer till skott och medverkar till en lösning. Det finns inga vettiga skäl för att fortsätta dra den här frågan i långbänk.