Den 9:e maj varje år firas Europadagen till minne av Schumandeklarationen som lades fram den 9 maj 1950 och utgör grunden för EU (Europeiska Unionen) och det europeiska samarbete vi ser idag.
Tanken hos den franske utrikesministern Robert Schuman var att det gemensamma beslutsfattandet skulle trygga fred och ekonomisk utveckling i Europa. De första stegen blev kol- och stålunionen 1951 och Romfördraget 1957. Från början deltog sex länder i samarbetet (Tyskland, Frankrike, Italien och Beneluxländerna).
Under decenniernas lopp har samarbetet breddats och fördjupats. Till exempel har klimat- och miljöpolitiken utvecklats till en ny central uppgift. Det finns numera en insikt hos dagens 27 medlemsländer om att miljöproblemen kräver gemensamma och gränsöverskridande lösningar. Koldioxidutsläppen bryr sig ju inte om nationsgränserna.
Nyligen blev också Europaparlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet överens om en ny klimatlag.
"Äntligen kan vi pusta ut, nu har vi en klimatlag. Jag känner mig stolt och optimistisk. Efter en lång natts förhandlingar enades vi om nettoutsläppsminskningar på 57 procent fram till år 2030. Jag hade gärna sett att vi kommit ännu längre och hela vägen till 60 procent brutto. Men det här är en bra överenskommelse baserat på vetenskap som kommer göra stor skillnad för klimatet", säger svenskan Jytte Guteland (S), Europaparlamentets förhandlare.
Förhoppningsvis blir det även början på ett transatlantiskt samarbete mellan USA och EU inför det stora klimattoppmötet som ska genomföras i Glasgow 1-12 november. Nya amerikanske presidenten Joe Biden har visat stort engagemang i klimatfrågan – och det borde gå att finna en samsyn mellan USA och Europa på ett helt annat sätt nu än när Donald Trump satt i Vita Huset.
Det senaste klimattoppmötet i Madrid 2019 blev en stor besvikelse. När Madridmötet avslutades stod det klart att världens länder inte kunnat enas om konkreta åtgärder för att nå målen i Parisavtalet och hålla nere den globala uppvärmningen under två grader.
Med Joe Biden i ledningen för USA – i kombination med ett växande klimatengagemang inom EU – borde utgången i Glasgow kunna bli en annan och betydligt bättre. Det finns skäl för viss optimism.
71 år efter Schumandeklarationen är och förblir EU ett viktigt verktyg för att kunna hantera de stora ödes- och framtidsfrågorna.
Denna 9 maj 2021 finns ännu en gång skäl att rikta en tacksamhetens tanke till Robert Schuman och andra kloka statsmän som gick i täten för att ena Europa efter andra världskriget.