Backgård borde tacka S och MP

Regeringspolitiken lyfter resultatet för Region Norrbotten.

Oppositionsrådet Anders Öberg (lilla bilden) konstaterar att regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) bör rikta ett tack till regeringen.

Oppositionsrådet Anders Öberg (lilla bilden) konstaterar att regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) bör rikta ett tack till regeringen.

Foto: Pär Bäckström/NSD Arkiv

Blogg2021-02-03 15:07

I ett pressmeddelande 26 januari skröt regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) om "ett ekonomiskt rekordår för Region Norrbotten" och "fantastiska resultat för omställningsarbetet".

I ett Facebook-inlägg konstaterar emellertid oppositionsrådet Anders Öberg (S) att Backgård först och främst bör tacka S/MP-regeringen för det goda resultatet. Det är förstärkta statsbidrag och extra ersättningar för att hantera covid-vården som till stor delar förklarar överskottet.

Viktigt är också riksdagsbeslutet om den nya kostnadsutjämningen som gett kassaklirr hos Region Norrbotten.

Vidare noterar Öberg att en annan viktig förklaring går att finna i den förändrade verksamheten under pandemin.

"En stor del av resurserna har använts till covid-vård, vilket har medfört att operationer har ställts in. Totalt uppskattas att cirka 144 000 färre möten i vården har skett under 2020. Det har i sin tur lett till en vårdskuld – det vill säga uppskjuten vård som ännu inte utförts", skriver Öberg.

Med andra ord: Det finns en massa viktig vårdverksamhet som skjutits på framtiden under pandemin. Denna vårdskuld ska så småningom också betalas.

Till detta ska läggas andra mer eller mindre akuta problem som måste hanteras. På ledarsidan i dagens NSD skriver jag till exempel om krisen inom Folktandvården, som skapar stora problem för befolkningen i kommuner som Jokkmokk, Gällivare, Pajala och Överkalix.

Mot den bakgrunden bör nog Kenneth Backgård och hans kompisar i regionledningen akta sig att jubla för mycket över bokslutet. Eller som regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson krasst konstaterar: "Att vi har fått det här tillfälliga tillskottet gör inte ekonomin bättre på sikt."