Ygeman tar strid för järnvägen

En tvättäkta 08:a med ett hjärta som brinner även för det Sverige som finns utanför Stockholms tullar, beskriver NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson nye ordföranden i riksdagens trafikutskott, Anders Ygeman (S).

Norrbottningarna och västerbottningarna är inne på samma spår.  Tågtrafiken                            i norr är iskall och behöver utvecklas med en bana mellan Umeå och Haparanda.foto: pär bäckström

Norrbottningarna och västerbottningarna är inne på samma spår. Tågtrafiken i norr är iskall och behöver utvecklas med en bana mellan Umeå och Haparanda.foto: pär bäckström

Foto: Pär Bäckström

Ledare2011-01-21 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Anders Ygeman (S), ny ordförande i riksdagens trafikutskott, är urstockholmare. Han är uppvuxen i Hagsätra och bor i Årsta.

Men denna tvättäkta 08:a har ett hjärta som brinner även för det Sverige som finns utanför Stockholms tullar.

Hans programförklaring i riksdagen 21 december var ett engagerat anförande för bra kommunikationer i hela Sverige.

"Vill vi som en relativt liten nation långt upp i norr hävda vår plats i den globala konkurrensen räcker det inte med en hyfsad infrastruktur, halvhjärtade satsningar eller tåg som bara oftast kommer i tid. Det krävs en infrastruktur i toppklass, en snabb, effektiv och modern infrastruktur som underlättar för människors vardag, skapar nya regioner, nya möjligheter och ny utveckling", sa Ygeman bland annat.

Under torsdagens besök i Norrbotten var Anders Ygeman även tydlig i sitt stöd för Norrbotniabanan, det vill säga förslaget om en ny kustjärnväg mellan Umeå och Luleå.

"Socialdemokraternas infrastrukturförslag rymmer 101 miljarder kronor mer än regeringen för planperioden fram till 2020. Vi har mer pengar till underhåll, investeringar och reinvesteringar. I vårt förslag ryms en byggstart för första etappen av Norrbotniabanan före 2014", sa Ygeman vid en presskonferens.

"Vi ser Norrbotniabanan som det mest rationella alternativet i norr", underströk Ygeman.

Anders Ygeman tror att den nuvarande infrastrukturpolitiken får svårt att överleva mandatperioden.

"Vi får fler och fler signaler om att det investeras för lite i Sverige. Jag möter företrädare från både sågverk och stålföretag som vill flytta transporter från väg till järnväg. Men det går inte därför att det saknas kapacitet", säger han.

"Häromdagen läste jag att Stora Enso överväger att flytta produktion från Sverige till Finland. Skälet är bristerna i den svenska järnvägstrafiken. I Finland, som har ungefär samma problem med snö och kyla som Sverige, håller 95 procent av tågen tiden. Det är siffror som vi i kommer i närheten av i Sverige den här vintern", berättar han.

Med andra ord: Det är inte bara miljömuppar som är bekymrade över tillståndet på de svenska järnvägarna. Även storföretagen och basindustrin efterlyser krafttag.

Men tyvärr tänker den nuvarande regeringen i andra banor. Finansminister Anders Borg (M) har länge tyckt att Sverige investerar för mycket i sina järnvägar.

"En investering i väg är fyra fem gånger viktigare än i järnväg. Vi har överinvesterat i järnvägar", ansåg Anders Borg i tidningen Sydsvenskan 6 november 2007.

Mot den bakgrunden är de senaste vintrarnas tågkaos inte överraskande. Regeringen håller igen när det gäller både underhåll av de gamla banorna och nyinvesteringar.

Norrbotniabanan och andra framtidssatsningar som skulle vara bra för både industrin och miljön skjuts på en osäker framtid.

Men nu behövs ett omtänkande. Finansministers kamerala syn på infrastrukturen riskerar att få förödande konsekvenser för Sverige som industrination.

SSAB, LKAB, SCA och annan tung svensk industri är beroende av moderna och effektiva järnvägar för att klara exporten till världsmarknaderna.