Magdalena Andersson (S) är ingen duvunge i riksdagens talarstol. Hon har stått där många gånger tidigare i egenskapen av finansminister och svarat på oppositionens frågor om alltifrån pensionerna till försvarsanslagen.
Under onsdagen deltog hon emellertid för första gången i riksdagens partiledardebatt som socialdemokratisk partiordförande och statsminister.
Det blev en försmak på hur det kommer att låta i alla debatter som nu väntar inför valdagen 11 september. Några exempel:
∎ Ulf Kristersson (M) efterlyste fler poliser och tuffare tag mot kriminaliteten. Magdalena Andersson replikerade att polisutbildningen byggts ut kraftigt jämfört med de borgerliga regeringsåren, att det skett en rad lagskärpningar och att fler gängkriminella nu sitter bakom lås och bom. Men hon pekade samtidigt på att det även krävs större insatser för att bryta segregationen. Till exempel vill hon och regeringen slopa EBO-lagen som medverkat till att vissa bostadsområden förvandlats till rena ghetton.
∎ Jimmie Åkesson (SD) kritiserade de nya restriktionerna för att begränsa smittspridningen i det svenska samhället. Statsministern varnade å sin sida för att sänka garden mot covid-19. "Under den senaste veckan har antalet smittade ökade med 40 procent. Vi har den högsta smittspridningen sedan pandemin bröt ut. Många fler riskerar att bli sjukskrivna. Vem ska ta hand om de sjuka om många läkare, sjuksköterskor och undersköterskor själva blir sjuka och inte kan gå till jobbet?", sa Andersson och försvarade de nya åtgärderna.
∎ Johan Pehrson (L) efterlyste i vanlig ordning ny kärnkraft. Magdalena Andersson konstaterade att regeringen inte stängt dörren till ny kärnkraft. Som framgår av den breda energiöverenskommelsen från 2016 (som backades upp av S, MP, C, M, KD) är det tillåtet att bygga nya reaktorer på befintliga platser. Men något sådant intresse finns inte hos kraftbolagen. "Istället finns en rad ansökningar om att bygga vindkraft", påpekade Andersson.
Hur långt dessa och andra argument kommer att räcka får vi veta när väljarna lägger sina röster om mindre än nio månader.
Just nu blåser det medvind för Socialdemokraterna och Magdalena Andersson. Gapet mellan S och M växer, enligt en mätning från SVT/Novus. Magdalena Andersson får de högsta förtroendesiffrorna i Expressen/Sifos januarimätning.
Men mycket kan hinna förändras innan valdagen. Rapporterna från statsvetarna visar att väljarna är mer rörliga och att många bestämmer hur de ska rösta först i valrörelsens slutskede.
Ingen kan känna sig säker på någonting förrän vallokalerna är stängda och rösterna är färdigräknade.