Vi var tonåringar och satt på en bänk när hon sa att hon hatar sig själv. Jag kom inte på något bra att svara. De flesta vet att om man har ont i armen eller benet så ska man ringa sjukvårdsupplysningen. Det görs kampanjer för att vi ska lära oss att känna igen hjärnblödningar och hjärtattacker. Sånt som går att laga.
Tidigare i våras kom en undersökning från Linköpings universitet som visade att var tredje gymnasieungdom har skadat sig själv. Det är nu vanligare att unga killar behandlas på sjukhus för skador de gett sig själva, än att de utsatts för våld. Skrämmande siffror. Allra värst drabbade är unga som varken jobbar eller studerar.
Några månader senare får hon en panikattack på en fest. Jag ringer sjukvårdsupplysningen, för det är dit jag har lärt mig att ringa, och de säger att det är ju inte en sjukdom på det sättet. Jag googlar vad man ska göra. Efter ett tag lugnar det ner sig och jag säger att du måste verkligen gå och träffa någon. Du kan inte ha det såhär. Enligt OECD är väntetiden för att få träffa en skolpsykolog 22 veckor ifall du går på en friskola. Går du i en kommunal skola får du vänta i 10 veckor.
När det pratas om psykisk ohälsa bland unga så verkar alla överens om att det behövs fler kuratorer, fler skolsköterskor, fler av allt. Fler vuxna människor att vända sig till.
Ändå verkar det så enkelt att spara just där. För drygt två veckor sedan skrev Norrbottens-Kuriren om att skolsystrarna i Luleå tycker att situationen är ohållbar. Det går 500 elever på varje skolsköterska, jämfört med 400 elever per sjuksköterska som är rekommenderat.
Även i Gällivare är skolsköterskorna ansvariga för betydligt fler än vad som är rekommenderat. I våras skrev skolsköterskorna till den ansvariga nämnden att de behöver mer resurser. Den skolsköterska i Gällivare som ansvarar för flest elever har 736 stycken, skrev NSD i slutet av maj. Och på hemsidan till barn- och ungdomspsykiatrin i Gällivare-Kiruna står det att de har sommatstängt.
OECD uppmanade Sverige att öka skolhälsovården i Sverige. Men de sa också en annan sak: att sjukförsäkringen bör reformeras så att unga vuxna som varken jobbar eller studerar snabbt kan få sysselsättning. De långtidsarbetslösa unga blir allt fler. Antalet unga som hamnar i fas 3 har ökat med 65 procent på ett och ett halvt år.
Det som inte var livshotande och en riktig sjukdom på den där festen blev det när hon några månader senare hittade tabletter och alkohol. När det finns för lite resurser och för långa väntetider är det närstående som får försöka räcka till. Det är vi som får googla “vad gör man när någon har en panikattack” för att försöka hjälpa. Det är ungefär som att jag skulle ta fram nål och tråd från ett syskrin för att försöka sy igen ett sår om någon ramlat, eller som om jag försökt att gipsa någons arm.
Sällan diskuteras psykisk ohälsa av politiker. I valrörelsen står det inte något om det på valaffischerna. Var fjärde ungdom i Sverige mår psykiskt dåligt. Det är så många att varningsklockorna inte längre bara ringer, de tjuter på högsta volym.