Värna kvaliteten

Lärarfacken visar klorna. Både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund kräver tydligare regler för friskolorna.

"Varje dag kan vi läsa om oseriösa aktörer på friskolemarknaden", säger Eva-Lis Sirém, ordförande i Lärarförbundet.

"Varje dag kan vi läsa om oseriösa aktörer på friskolemarknaden", säger Eva-Lis Sirém, ordförande i Lärarförbundet.

Foto: Göran Ström

Ledare2011-03-02 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

För ett par veckor sedan förde den socialdemokratiska kriskommissionen ett resonemang om att lagbegränsa vinstuttagen i friskolor och privata välfärdsföretag inom vård och omsorg.

"Vänstersväng", tjöt borgerliga kommentatorer och framställde kriskommissionärerna som ett gäng politiska extremister. Men S-gruppen är inte ensam om att resonera i dessa banor.

Den senaste veckan har vitt skilda personer som utbildningsminister Jan Björklund (FP), Lärarförbundets Eva-Lis Sirén, Miljöpartiets Jabar Amin och Metta Fjelkner, Lärarnas Riksförbund, skärpt tonen mot friskolor som inte klarar kraven.

 

I en intervju i Dagens Industri medger Jan Björklund att det funnits "en viss naivitet från borgerligt håll i synen på friskolor".

"Luckor i lagstiftningen har gjort att friskolor kan strunta i att ha bibliotek, studievägledning och skolsköterskor. Eftersom de får lika mycket pengar som de kommunala skolorna har ägarna kunnat ta ut det som ekonomiska överskott", säger Björklund.

Eva-Lis Sirén, Lärarförbundet, kräver att regeringen genast sjösätter den utlovade utredningen om vinster i skolorna.

"Kan en fristående skola inte upprätthålla hög kvalitet ska ägarna inte kunna ta ut stora vinster. Vi kan inte acceptera att våra skattepengar går rätt ner i fickorna på oseriösa aktörer. Pengarna ska först och främst garantera elevernas rätt till bästa möjliga utbildning", säger Sirén i ett pressmeddelande.

I en riksdagsmotion argumenterar Jabar Amin och det friskolevänliga Miljöpartiet för hårdare regler.

 

"Fristående skolor som har icke åtgärdade anmärkningar från Skolinspektionen ska inte kunna dela ut vinst", menar Amin och MP.

Även Metta Fjelkner, Lärarnas Riksförbund, är inne på samma linje.

"Vi menar att friskoleföretag måste fås att återvinster en större del av sina vinster i skolan och i lärares löner. Kan en fristående skola inte upprätthålla hög kvalitet ska ägarna inte kunna ta ut stora vinster", anser Fjelkner.

 

Det är bra att vi får en sådan debatt om friskolorna - och att även borgerliga debattörer och lärarfackliga organisationer börjar få upp ögonen för att allt inte är frid och fröjd.

De flesta som ger sig in i friskolebranschen är seriösa aktörer. Men det finns också en del lycksökare som hoppas på snabba klipp.

Därför behövs tydligare regler om tillståndsgivning, kvalitet och eventuella överskott.

 

Dagens Nyheter har beskrivit (24/2) hur privata Thorengruppen startat skolor som den inte haft lokaler till. Följden har blivit att många ungdomar fått en usel utbildningsstart.

Företagets ambition att expandera har helt enkelt gått före omsorgen om eleverna och utbildningens kvalitet. Så får det inte gå till. Friskolor måste ha samma höga kvalitetskrav som kommunala skolor.

 

Det går inte längre att bara säga stopp och förbud mot friskolorna. Men det krävs en ordentlig lagreglering av verksamheten.

En genomgång, som gjorts av Lärarnas Riksförbund, visar att flera hundra miljoner kronor sticker i väg som vinster till riskkapitalbolag som äger friskolor.

Det är pengar som hade gjort större nytta som satsningar på ökad lärartäthet eller specialundervisning för barn med särskilda behov.

Kravet på reglering handlar om att garantera likvärdighet och kvalitet i skolan, inte om politiska ytterligheter.