Hur hade Svenska kyrkan sett ut om den styrts av reaktionära svartrockar? Helt klart på ett annat sätt.
Besluten om kvinnliga präster 1958 och samkönade vigslar 2009 var omstridda och inga självklarheter. Men det fanns progressiva krafter som drev på för att kyrkan skulle bli mer jämställd och inkluderande.
Det understryker betydelsen av att människor inte bara röstar i kyrkovalet 19 september, utan också vikten av att folk faktiskt röstar på dem som står upp för att Svenska kyrkan ska vara en öppen och solidarisk folkkyrka.
Just nu mobiliserar konservativa krafter av alla de slag – alltifrån Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige till påstått "opolitiska" grupperingar – för att få kyrkomedlemmarnas stöd.
Det kommer givetvis att bli skillnad om det blir sådana rörelser istället för socialdemokrater som tar säte på kyrkomötet.
"Ett exempel är kyrkan som profetisk röst. Det finns de som vill vrida klockan tillbaka och göra Svenska kyrkan nationalistisk och introvert, och som tycker att vi ska hålla oss utanför samhällsdebatten. Men Svenska kyrkan får inte tystna eller ge upp sin solidaritet med planetens fattigaste, med minoriteter i vårt eget samhälle och med andra som lever i utsatthet", skriver S-duon Jesper Eneroth och Wanja Lundby Wedin i den kristna tidningen Dagen.
De vill istället stärka kyrkans engagemang för mänskliga rättigheter och världens fattiga. Bland annat vill de utveckla Svenska kyrkans sociala, diakonala och internationella arbete.
I sin artikel pekar de också på hur Socialdemokraterna vill väva in fler människor i kyrkans verksamhet. Till exempel vill de att kyrkans kulturliv ska vara tillgängligt för alla och att barn- och ungdomsverksamheten ska vara avgiftsfri.
Vidare markerar de att kyrkan måste vara en kraft mot alla former av diskriminering. Alla – oavsett bakgrund, sexuell läggning, etnicitet, kön eller hudfärg – ska behandlas lika.
Dessutom trycker de på att Svenska kyrkan ska ha en schysst personalpolitik och stå upp för allas anställdas rätt till vettiga arbetsvillkor och kompetensutveckling.
Det är ett humanistiskt och jämlikhetsinriktat program. Men om dessa värderingar ska prägla Svenska kyrkan så gäller det även att människor röstar på Eneroth, Lundby Wedin och andra S-märkta företrädare i valet 19 september (alternativt förtidsröstar under perioden 6-19 september).
Det spelar roll vem som får mandaten. Värderingarna hos de förtroendevalda kommer att påverka hur kyrkan ser på biståndspolitik, migration, abort, jämställdhet, löntagarnas rättigheter och en rad andra samhällsfrågor.