Våra attityder försvårar

DISKRIMINERING. Hur ska människor som anlänt till Sverige ges en rättvis chans att etablera sig om diskriminering sätter käppar i hjulen?

DISKRIMINERING. Hur ska människor som anlänt till Sverige ges en rättvis chans att etablera sig om diskriminering sätter käppar i hjulen?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

LEDARE2018-03-14 05:05
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Migration känns väldigt 2015. Integration och etablering har istället seglat upp på förstaplats på dagordningen för det politiska samtalet . Det viktiga nu är att se till att de som kommit hit ges goda förutsättningar, heter det.

Det är en av anledningarna till att jag blir bestört när jag läser att Ahmed och Mahmoud, som arbetat extra på en förskola i Ystad inom ramen för regeringens satsning på att få ut nyanlända i arbetslivet, fått sluta. Inte för att de slarvat med jobbet, tvärtom skriver förskolechefen att de ”utfört sina uppgifter med bravur och att de även har fungerat oerhört bra i verksamheten”.

Anledningen är att ett fåtal föräldrar framfört oro. De har alltså inte gjort något fel, men kommit från fel plats.

Detta är ett enskilt, oroväckande, fall på hur förutfattade meningar tillåts diktera människors livsvillkor. Men det sätter fingret på ett problem av mycket större omfattning.

Hur ska människor som anlänt till Sverige ges en rättvis chans att etablera sig om diskriminering sätter käppar i hjulen? Här har två personer blivit av med sin praktik – bland diskrimineringens mörkertal återfinns tusentals som inte nått så långt.

Att arbetsmarknadens parter och regeringen är överens om etableringsjobb med kollektivavtalsenlig lön är glädjande. Enkla jobb hade fått förödande konsekvenser i och med att de förstärkt den etnifiering av den svenska underklassen som är allt mer påtaglig 2018. Men hoppfullheten kring vinsterna av de lösningar som presenteras och landsätts skjuts i sank om inte diskrimineringen motarbetas på allvar.

Det går helt enkelt inte att bygga hus på rutten grund.

Därför är det positivt att kraven på arbetsgivarens arbete mot diskriminering skärptes 2017. Arbetsgivaren måste fortlöpande arbeta med riktlinjer, undersöka risker och vidta åtgärder för att motverka diskriminering. Återstår att se om skärpningen får effekt.

Det behöver utredas vad det höga antalet anmälningar om diskriminering som inkommer till DO beror på, påpekade riksdagsledamoten Lawen Redar (S) i tisdags. Majoriteten av anmälningarna handlar om etnisk diskriminering. Redar efterfrågar även en diskussion om samordningen i arbetet mot diskriminering.

Men självklart är första steget attitydförändring. Utöver att diskriminering hindrar lyckad etablering, river den upp sår som aldrig läks hos den som drabbas.

Om inte medmänsklighetsargument biter, så i integrationens namn: Det är var och ens förbannade ansvar att ge den som kommit hit en ärlig chans.