Stärkt av den inrikespolitiska framgången med sjukvårdsreformen - och matchad av en rysk president som också blivit varmare i kläderna - har president Barack Obama inlett en offensiv för att bryta dödläget i kärnvapennedrustningsfrågan.
Amerikanska medier talar skämtsamt om Obamas "nukleära vår".
Obama har slutit ett nytt Salt-avtal med Ryssland om en ytterligare nedskärning av den strategiska kärnvapenarsenalen som nu begränsas till 1550 stridsspetsar och 700 kärnvapenbestyckade missiler och bombplan på vardera sidan.
Han har också hållit toppmöte i Washington och förmått 47 länder att samtycka till en rad åtgärder för att "låsa in" nukleärt material så det inte ska falla i händerna på terrorister.
Obama har vidare lagt fram en ny kärnvapendoktrin, enligt vilken USA lovar att inte använda kärnvapen mot nationer som inte har sådana - inte ens om USA utsätts för angrepp med kemiska eller biologiska vapen eller en s k cyberattack.
Men Obama gör undantag för länder som inte anslutit sig till icke-spridningsavtalet (NPT) eller som inte följer detta.
USA och Ryssland kan nu vid översynskonferensen för NPT-avtalet i New York i maj peka på att de uppfyller avtalets krav på att rusta ned kärnvapnen. Det sätter tryck på länder som försöker skaffa kärnvapen.
Viktigt är också att Obama anslutit sig till den vision om en helt kärnvapenfri värld som fyra kända amerikanska statsmän med Henry Kissinger i spetsen lanserade 2007.
Men åtta år gick förlorade under Bush, och det krävs mycket mer av både USA och andra länder om utvecklingen mot en kärnvapenfri värld verkligen ska ta fart. USA måste ratificera det gamla provstoppsavtalet (CTBT), och se till att snabbt få de nya åtagandena genom USA:s ineffektiva senat.
Taktiska kärnvapen (varav 200 är stationerade i Europa) måste inkluderas i framtida överenskommelser, moderniseringen av kvarvarande kärnvapen måste stoppas, och fingrarna måste tas bort bort från avtryckarna.
Kärnvapen utgör ett hot mot mänskligheten. Även en mindre konflikt med kärnvapen får katastrofala följder för liv och miljö. En stor konflikt är ett globalt självmord.
Kärnvapenländerna måste sluta hävda att de behöver kärnvapen för avskräckning och upphöra med att använda dem som politiskt påtryckningsmedel, något som uppmuntrar/provocerar andra länder att skaffa kärnvapen. Kärnvapen bör helt enkelt totalförbjudas, precis som skett med kemiska och biologiska stridsmedel.
Vår för nukleär nedrustning
Obama har anslutit sig till visionen om en helt kärnvapenfri värld.
Kärnvapen utgör ett hot mot mänskligheten. Även en mindre konflikt med kärnvapen får katastrofala följder för liv och miljö.
Foto: LEE JIN-MAN
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.