Nooshi Dadgostar (V) meddelade förra veckan att den utredning om fri hyressättning i nyproduktion som är ute på remiss ska förhandlas av parterna eller dras tillbaka. Annars kommer Vänsterpartiet(tillsammans med Sverigedemokraterna Moderaterna och Kristdemokraterna) rösta bort statsministern och således skapa en ny regeringskris.
Under söndagsförmiddagen kallade statsminister Stefan Löfven (S) och Centerpartiets ledare Annie Lööf till presskonferens och gav besked: parterna ska få förhandla, och kommer de överens kommer regeringen att lägga förslag utifrån vad parterna kommit överens om. Precis det Dadgostar krävt.
Men mitt i Löfvens och Lööfs presskonferens kom besked från vänsterledaren på Twitter. Det här är oseriöst och politisk teater, var vad hon skrev. På ämnet vad som är oseriöst kan man ju fråga sig hur seriöst agerande det är att bemöta en pågående presskonferens på Twitter?
Man måste också fråga sig hur förankrade Nooshi Dadgostars twittrande är i partiet. När inlägget publicerade kunde ju knappast partistyrelsen hunnit ha möte för att besluta om hur Löfvens och Lööfs nya besked skulle hanteras. Presskonferensen var som sagt inte ens färdig.
Den slutsats man då kan dra av det är ju att Dadgostar antingen agerade på eget bevåg utan att ha partibeslut om en linje gentemot förslaget, eller att Vänsterpartiet redan på förhand hade beslutat att oavsett vad statsministern ger för besked så kommer V ändå kalla det oseriöst. Och hur seriöst agerande är det av ett riksdagsparti?
Idag ska alltså en misstroendeomröstning ske i riksdagen gällande Stefan Löfven. Om en majoritet av Sveriges riksdag inte säger sig ha förtroende för statsministern så kommer Sverige hamna i en ny regeringskris, likt den vi befann oss i efter förra valet.
Det är Vänsterpartiet som initierat denna misstroendeförklaring på grund av den punkt i Januari-avtalet som rör hyror i nyproduktion. Denna punkt har funnits med ända sedan S och C (samt Miljöpartiet och Liberalerna) kom överens i januari 2019, vilket Vänsterpartiet vetat om sedan dess. Att utredningen nu finns och är ute på remiss är alltså vad som fått V att väcka misstroende, något som de i skrivande stund (om man ska lita på partiledarens twitter-konto) planerar att rösta för.
Så är det idag regeringen faller? Kan vi då att vänta oss ett extraval? Nya talmansrundor? Och är det vad vårt land behöver just nu? Vi har redan en hälsokris i form av den ännu pågående pandemin, och som konsekvens av det har vi också en ekonomisk kris. Vänsterpartiet vill alltså nu även skapa en politisk kris i Sverige, och priset kan bli högt.
De partier som sagt att de kommer att rösta för att fälla regeringen är Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Dessa partier har helt olika linje i frågan om hyressättningarna. Trots det går de alla samman för att paja. Vilket de förstås har all rätt att göra i en demokrati. Men frågan är vad de tror ska komma ut av det?
Vi har ett tjorvigt parlamentariskt läge i Sverige, inga klara majoriteter i riksdagen, och utgången av ett extraval skulle antagligen inte förändra det läget märkbart, åtminstone inte till Vänsterpartiets fördel. Blir det extraval är risken att väljarna snarare straffar Vänsterpartiet för att ha skapat detta kaos.