I SCB:s stora partisympatiundersökningar under 2021 såg det bra ut för Vänsterpartiet. I majmätningen fick V 9,1 procent och i december låg partiet på 9,6 procent.
Under fjolåret hade partiledaren Nooshi Dadgostar även höga förtroendesiffror. Enligt opinionsinstitutet Novus hade 32 procent av väljarna stort eller ganska stort förtroende för Dadgostar i september 2021. Det var då tredje högst efter Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M).
Sedan dess har det emellertid bara gått utför för både Dadgostars förtroendesiffror och hennes parti. I valet landar partiet på 6,75 procent, vilket innebär en tillbakagång jämfört med 2018 och att partiet tappar fyra riksdagsmandat.
Med tanke på hur partiet och partiledaren agerat under det senaste året är det dock inte förvånande.
För det första vann Nooshi Dadgostar några enkla populistiska poäng när hon gjorde gemensam sak med högerpartierna och fällde den S-ledda regeringen i juni 2021. Det gav henne ökade förtroendesiffror bland moderata, sverigedemokratiska och kristdemokratiska sympatisörer.
"Lätt fånget – lätt förgånget", lärde oss emellertid redan Ordspråksboken 13:11. Högerväljare gillar alltid V-ledare som ställer till besvär för sossarna. Men de skulle aldrig rösta på partiet.
Den enda långsiktig effekten blev istället att Dadgostar skapade en misstro hos många socialdemokrater, centerpartister, miljöpartister och vissa liberaler när hon medverkade till att skjuta Januariavtalet i sank. För detta betalar hon och hennes parti nu ett pris.
För det andra har Vänsterpartiet framstått som ett minst sagt skakigt och instabilt parti under hela 2022.
Det började med att Vänsterpartiets riksdagsgrupp, som enda partigrupp i riksdagen, sa nej till vapenexport till Ukraina. Men efter hård intern kritik och ett extrainkallat partistyrelsemöte ändrade sig partiet. Stormen var dock inte över med det. I Aftonbladet 4 mars riktade 30 lokala V-företrädare stark kritik mot partistyrelsens omsvängning.
Sedan fortsatte det i somras med att tre vänsterpartistiska riksdagsledamöter Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas ställer sig i Almedalen och viftar med flaggor från PKK, en organisation som är terrorstämplad av Sverige och hela EU.
Till detta ska läggas en del intern turbulens kring klimat- och miljöpolitiken.
Sådant har inte medverkat till att vinna arbetarväljare i bruksorterna, som var ett av Dadgostars och partiets klart uttalade mål. Tvärtom har det skrämt bort många av partiets tidigare väljare.
Vänsterpartiet har tappat exakt 81 404 väljare jämfört med valet 2018. Det är mer folk än alla som bor i Luleå kommun.
Så klart är det en rejäl skuffelse.