Redan i slutet av 2020 stod det klart att den så kallade LAS-överenskommelsen har stöd från en förkrossande majoritet av arbetsmarknadens parter. Då anslöt sig de två största LO-förbunden, Kommunal och IF Metall, till uppgörelsen. (Förbunden representerar tillsammans 800 000 arbetare – en klar majoritet av LO-medlemmarna).
Sedan tidigare hade överenskommelsen full uppbackning från arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, akademikernas Saco, tjänstemännens TCO och förhandlingskartellen PTK.
Därmed borde allt ha varit klappat och klart. Men debatten har fortsatt att spöka i LO-borgen.
Men nu tycks det äntligen vara färdigdiskuterat. En klar majoritet i LO:s styrelse rekommenderar nu ett ja till överenskommelsen – och det är svårt att tro att LO:s representantskap kommer att fatta ett annat beslut på sitt möte kommande vecka.
Uppgörelsen innehåller förvisso en del fackliga eftergifter. Men både Kommunal och IF Metall påpekar med rätta (i likhet med Unionen, Ingenjörerna och andra tunga tjänstemannaförbund) att den även innehåller ett antal rejäla framgångar.
I ett filmklipp på Youtube beskriver avtalssekreteraren Johan Ingelskog vinsterna för Kommunals medlemmar (och andra arbetstagare).
1. Allmän visstidsanställning avskaffas och ersätts av något som heter särskild visstidsanställning. En viktig skillnad är att med den nya anställningsformen krävs bara tolv månaders anställning för att konverteras till en tillsvidareanställning – det har tidigare varit 24 månader. Alltså går det betydligt snabbare för en arbetstagare att få en trygg anställning.
2. Hyvlingen begränsas. Arbetsgivaren kan inte längre från en dag till en annan bara sänka någons arbetstid – och därmed lön.
3. Omställningsavtalet. Det nya omställningssystemet innebär lite förenklat att den som har arbetat hos en arbetsgivare i minst åtta år har möjlighet att utbilda sig med 80 procent av sin lön under ett år.
Från facklig synpunkt är dessutom den här partsöverenskommelsen att föredra framför en riksdagshantering av turordningsregler och andra anställningsvillkor.
Riksdagen består till 60 procent av partier som på ett eller annat sätt vill luckra upp anställningstryggheten – och opinionsmätningarna tyder inte på att det kommer att ske något som förändrar maktbalansen 2022. S+V har tillsammans bara 37 procent.
Därför är det välkommet att även LO-styrelsen ger grönt ljus för överenskommelsen. Ett handslag mellan fack och arbetsgivare ger en helt annan stabilitet och långsiktighet för svensk arbetsmarknad än att låta oklara riksdagsmajoriteter sköta arbetsrätten.