Under torsdagseftermiddagen kom ett glädjande besked. H2 Green Steel, som investerar för att bygga upp en storskalig fossilfri stålproduktion i Norra Svartbyn utanför Boden, har kommit överens med fackförbundet Byggnads om ett samarbetsavtal för att säkerställa goda arbetsvillkor och motverka arbetslivskriminalitet vid det enorma stålverksbygget.
"Vi ska inte bara göra en klimatmässigt hållbar produkt, utan också vara en socialt hållbar arbetsplats. Som stor beställare har vi också ett stort ansvar. Vi såg tidigt vilka problem som kan uppstå vid sådana här stora byggprojekt inklusive kriminalitet, utnyttjande av människor och allvarliga olyckor. Därför har vi arbetat aktivt för att hitta eller utforma god praxis i branschen och har kommit en god bit på vägen", säger Johan van der Bijl, byggchef på H2 GS, i ett pressmeddelande.
Med tanke på vad vi sett i samband med bygget av Northvolts stora batterifabrik i Skellefteå är initiativet mycket välkommet.
I november 2021 gjorde polisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket ett tillslag vid fabriksbygget i Skellefteå. Det resulterade i 14 fall av misstänkta brott mot utlänningslagen och 12 avvisningsbeslut, tre av dessa personer togs direkt i förvar.
Vidare pekade Arbetsmiljöverket på fallrisker och misstankar om brott mot arbetstidsreglerna. Dessutom anmärkte Skatteverket på att det fanns enskilda personer på arbetsplatsen som inte var inregistrerade för arbetspasset.
Northvolt, som i likhet med H2 GS har höga ambitioner när det gäller hållbarhetstänkande, fick lära sig den hårda vägen att det räcker inte att skriva avtal med en entreprenör om vikten av att följa svenska lagar och avtal, när denna entreprenör sedan anlitar underentreprenörer som tänker på ett helt annat sätt.
Det ledde även till räfst och rättarting hos Northvolt. Bland annat har bolaget utvecklat samarbetet med fackförbunden kring upphandlingsprocesserna och utökat bakgrundskontrollerna av närvarande aktörer på industriområdet. Parallellt med myndigheternas granskningar görs också egna kontroller.
Mot den bakgrunden är det klokt av H2 GS att nu försöka förebygga alla eventuella problem innan bygget i Boden drar igång på allvar.
Tusentals människor kommer att vara verksamma med bygget av stålverket och vätgasanläggningen i Boden. Redan under 2024 beräknas mellan 2 000 och 3 000 gästarbetare finnas på plats i kommunen.
Alla dessa bygg- och anläggningsarbetare ska självklart ha schyssta arbetsförhållandena och vettiga boendevillkor.