I en debattartikel i Dagens Nyheter 26 december 2021 pekade Katarina Nyberg Finn, styrelseordförande för Inlandsbanan AB, på att det finns stora behov att förstärka Inlandsbanan för att kunna frakta vätgas som ett led i den gröna omställningen i norra Sverige
Hon framhöll att Norrlands inland sannolikt har Europas bästa förutsättningar för förnyelsebar el och grön vätgas.
"Inlandsbanan, som sträcker sig från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr, ligger i nära anslutning till både vind- och vattenkraft. Med hjälp av ett containerbaserat system skulle större volymer vätgas kunna lagras och fraktas kostnadseffektivt på järnväg samt att tågen också skulle drivas med vätgas. Då skulle hela landet kunna få tillgång till grön vätgas även på platser där elkapaciteten inte är tillräcklig för konkurrenskraftig vätgasproduktion", skrev hon bland annat.
I DN-artikeln skrev Nyberg Finn att det handlar om en investering i järnvägen på sammanlagt nio miljarder kr och att det skulle behövas ett regeringsbeslut om en delfinansiering på två miljarder kr.
Snabbt gjorde Moderaterna kravet till en del av partiets politik inför valet 2022. När Maria Stockhaus (M), trafikpolitisk talesperson och riksdagsledamot, besökte Inlandsbanans kontor i Östersund under valrörelsen utfärdade hon ett tydligt vallöfte.
Om Moderaterna vinner valet 11 september 2022 så vill de att staten lånar nio miljarder kr för att rusta upp och investera i Inlandsbanan.
Det var ett uttalande som inte gick att missförstå. Det var inga bör, kanske, eventuellt eller andra reservationer – och beskedet var dessutom mer långtgående än Inlandsbanans eget krav.
Medan Inlandsbanans företrädare talade om en delfinansiering på två miljarder kr så utlovade Moderaterna att staten skulle låna upp hela (!) investeringen på nio miljarder kr.
Nu – efter valet och när Moderaterna har regeringsmakten – har emellertid detta skarpa vallöfte devalverats till luddigt tal om att det är en fråga som "partiet jobbar vidare med och behöver förankra hos sina samarbetspartners i regeringen".
Det är ännu för tidigt att tala om att Moderaterna svikit sin utfästelse om Inlandsbanan. Mandatperioden är fortfarande bara i sin linda. Men signalerna efter valet bådar tyvärr inte gott.
För att uttrycka sig snällt känns det som att upprustningen av Inlandsbanan inte längre har samma prioritet för Moderaterna som före valet.
Det kan bli ännu ett exempel på hur regeringspartierna lovar runt men håller tunt – och ytterligare ett trist uttryck för den omtalade Johan Pehrson-doktrinen, att man säger en sak före valet men sedan gör man något annat efter valet.