Lyckad satsning i norr

Utbildning Nord i Övertorneå kommer, i likhet med andra utbildningsanordnare, att spela en viktig roll under de kommande åren.

Det Ragnar Lassinantti gjorde som landshövding 1966-1982 kommer att göra avtryck även i framtidens Norrbotten. Ett exempel är Utbildning Nord i Övertorneå.

Det Ragnar Lassinantti gjorde som landshövding 1966-1982 kommer att göra avtryck även i framtidens Norrbotten. Ett exempel är Utbildning Nord i Övertorneå.

Foto: Nellie Andersson/NSD Arkiv

Ledare2021-12-23 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Dåvarande landshövdingen Ragnar Lassinantti var en av dem som gick i bräschen för att etablera Nordkalottens AMU-center i Övertorneå 1970. 

Han och andra initiativtagare ville skapa och skräddarsy kvalificerade yrkesutbildningar för att tillgodose arbetskraftsbehoven i norra Sverige, Finland och Norge.

Idag är denna utbildningsanordnare sedan länge omdöpt till Utbildning Nord. Men den fortsätter att ha i princip samma funktion som 1970.

"Den grundläggande tanken – att kunna erbjuda vuxna studerande för Sverige, Norge och Finland gemensamma utbildningar på alla tre språk och med möjlighet till arbete i alla tre länderna – har hela tiden genomsyrat verksamheten", skriver Utbildning Nord på sin hemsida.

Till exempel samarbetar Utbildning Nord med Polarbröd i Älvsbyn för att utbilda framtidens bagare.

Det var planerat att Utbildning Nord skulle fira sitt 50-årsjubileum under storstilade former hela 2020. Men pandemin ställde till det och gjorde det svårt att samlas till större aktiviteter. En jubileumsbok gavs dock ut. 

3 december i år var det emellertid äntligen dags för en försenad jubileumsmiddag på Stadshotellet i Haparanda. 

På plats fanns bland andra Gunnar Lassinantti (son till Ragnar Lassinantti) som höll ett kort tal där han beskrev historien bakom tillkomsten av Utbildning Nord och hur hans far arbetade för att få stöd för satsningen hos regeringarna i Norge, Finland och Sverige – ett lobbyarbete som gav resultat och blev ett konkret uttryck för det gränsöverskridande Nordkalottsamarbetet.

"Jag tycker att det är imponerande att Sveriges, Finlands och Norges beslutsfattare fortsatt att stödja verksamheten i ett halvt sekel, och att den kommer att fortsätta lång tid in i framtiden", sa Gunnar Lassinantti bland annat.

För närvarande har Utbildning Nord ungefär 300 elever och 71 anställda, vilket innebär att verksamheten också är en stor och viktig arbetsgivare för Övertorneå och Tornedalen.

Det är givetvis svårt att sia om hur verksamheten kommer att utvecklas i framtiden. Men det ligger mycket i Gunnar Lassinanttis förutsägelse. Den gröna nyindustrialiseringen i norr (Hybrit, Northvolt, H2 Green Steel och alla andra framtidsprojekt) innebär kraftigt växande behov av välutbildad arbetskraft.

Därför har Utbildning Nord – i likhet med andra utbildningsanordnare i norra Sverige – en central roll att spela även under de kommande decennierna.

Det Ragnar Lassinantti gjorde som en klok och progressiv landshövding 1966-1982 fortsätter att göra avtryck även i dagens och framtidens Norrbotten.