Upp till kamp för surströmmingen

En hel matkultur och det småskaliga fisket längs Norrlandskusten är hotat.

Vi är många som vill kunna äta de fermenterade delikatesserna från Kallax, Oskars och Röda Ulven även i framtiden.

Vi är många som vill kunna äta de fermenterade delikatesserna från Kallax, Oskars och Röda Ulven även i framtiden.

Foto: Kurt Engström

Ledare2023-06-08 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Den tredje torsdagen i augusti varje år infaller surströmmingspremiären – en högtidsstund för alla som älskar denna fermenterade delikatess.

Tveklöst finns det också stor efterfrågan på produkten. Ett normalår brukar det säljas ungefär 700 000 burkar surströmming i vårt avlånga land!

De senaste åren har det emellertid inte varit samma fest och glam som tidigare runt middagsborden. Det är ingen överdrift att tala om att surströmmingen, en hel matkultur och det småsakliga fisket längs Norrlandskusten är allvarligt hotat. 

Kustfiskarna i Bottenhavet har under en följd av år larmat om kraftigt minskade fångster. Varningssignalerna är många och tydliga.

"Strömmingsbeståndet i bottniska viken har minskat med 50 procent sedan början av 1990-talet och de senaste två åren har kustfiskets fångster halverat varje år", skriver kustfiskarna i en debattartikel i Örnsköldsviks Allehanda 19 augusti 2022

31 maj i år rapporterar Dagens Nyheter om "fiskare som är förtvivlade över bristen på sill och strömming"

"Problemet är att det varit ett för hårt fisketryck", säger Carl-Åke Wallin, ordförande för Kustfiskarna i Bottenhavet, i P1 Morgon 2 juni.

Följaktligen behövs krafttag från såväl regering och nationella myndigheter som EU för att lösa problemen. 

"Det småskaliga fiske som ännu finns kvar längs våra kuster är nu, om inget snabbt görs, hotat i själva sin existens. En ytterligare försämring för det småskaliga yrkesfisket är troligtvis dödsstöten för en näring som har betytt och betyder så mycket både för bra lokala livsmedel och inte minst för den så viktiga turistnäringen", framhåller riksdagsledamoten Tomas Kronståhl (S) i en interpellation till nya fiskeministern Peter Kullgren (KD).

Till exempel borde det vara möjligt att införa en stramare fiskeriförvaltning och begränsningar för de största industritrålarna – åtgärder som Estland och Lettland redan genomfört i Rigabukten med goda resultat.

"Faktum är ju att i princip samma möjligheter till förvaltning skulle kunna fungera även här hos oss, åtminstone i Bottniska viken där endast Sverige och Finland fiskar", sa Tomas Kronståhl (S) när han diskuterade frågan i riksdagen.

Klart är under alla omständigheter att något måste göras för att rädda det småskaliga fisket längs Norrlandskusten – och att det brådskar. Fiskeministern och hans kollegor måste agera.

Vi är många som vill kunna äta och njuta av surströmmingen från Kallax, Oskars och Röda Ulven även i framtiden.