Upp till bevis för parterna

Lås in förhandlarna i ett konferensrum på Grand Hotel Saltsjöbaden och släpp ut dem när de är överens.

Marie Nilsson (IF Metall), Ulrika Lindstrand (Sveriges Ingenjörer) och Martin Linder (Unionen) representerar tillsammans ungefär 1,1 miljoner löntagare.

Marie Nilsson (IF Metall), Ulrika Lindstrand (Sveriges Ingenjörer) och Martin Linder (Unionen) representerar tillsammans ungefär 1,1 miljoner löntagare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2020-05-27 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Martin Linder är ordförande för Unionen, det största fackförbundet i Sverige med ungefär 675 000 medlemmar. Han formulerar sig klokt och balanserat när han tar till orda på mikrobloggen Twitter.

"Självklart är det parterna själva som kan hitta den bästa lösningen för utvecklad anställningstrygghet. Vi har många gånger förhandlat och löst komplicerade frågor mellan fack och arbetsgivare, det kan vi nu också. Anställningstrygghet är för viktigt för att bli politiskt spel", twittrar Linder. 

Samuel Engblom, TCO:s samhällspolitiske chef, är inne på samma spår.

"Gång på gång har vi visat förmågan att ta itu även med sådant som är känsligt och svårt för politiken att hantera", skriver Engblom i ett blogginlägg.

Som jag konstaterade i tisdagens ledare borde det dessutom finnas förutsättningar att nå en förhandlingslösning. 

I sin gemensamma avsiktsförklaring i december var LO, PTK och Svenskt Näringsliv eniga om att förhandlingarna om flexibilitet och trygghet i arbetslivet ska återupptas 1 augusti 2020.

"Parterna har olika syn på hur regelverket som styr arbetsmarknaden bör förändras, men står gemensamt bakom principen att parterna ska ta ansvar för att komma överens om spelreglerna på arbetsmarknaden. Inte politikerna", sa LO-basen Karl-Peter Thorwaldsson då.

Liknande tongångar hörs från Svenskt Näringsliv.

"Vi är beredda att förhandla om nya regler som bättre tillgodoser anställdas behov av trygghet men då måste de också tillgodose företagens behov av att kunna utveckla sina verksamheter. Det måste bli en helhetslösning", säger Mattias Dahl, vice vd hos Svenskt Näringsliv.

Således: Det finns intressemotsättningar. Men samtidigt tycks det finnas en gemensam vilja att agera konstruktivt och pragmatiskt, vilket är bra för oss alla. Ingen har glädje av att svensk arbetsmarknad börjar präglas av strider och oro.

Det är en fördel för löner, jobb och konkurrenskraft att Sverige förblir ett land med få arbetsmarknadskonflikter.

Det vore dessutom skräp om dagens förhandlare inte lyckas fixa en överenskommelse.

Om SAF och LO kunde enas om Saltsjöbadsavtalet 1938 (i en betydligt oroligare och mer konfliktfylld tid) så borde det vara möjligt för fack och arbetsgivare att nå en uppgörelsen om arbetsrätten 2020.

LO, PTK och Svenskt Näringsliv får väl göra som när kardinalerna väljer påve.

Lås in förhandlarna i ett konferensrum på Grand Hotel Saltsjöbaden och släpp ut dem när de är överens.