Undvik sommarjobbsfällan

I sommartid vill många ungdomar tjäna egna pengar, men många luras av oseriösa arbetsgivare. Så se upp!

I sommartid vill många ungdomar tjäna egna pengar, men många luras av oseriösa arbetsgivare. Så se upp!

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Ledare2014-07-23 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under sommaren är fantasin uppenbart stor för att locka framförallt ungdomar till tillfälliga anställningsformer vid sådana tillfällen är det ingen brist på fantasi hos den tillfälliga arbetsgivaren. Det känns surt att få dåligt betalt, men i sämsta fall ingen ersättning alls.

De dyker alltid upp sommartid. Inte minst om det finns sommarlovslediga ungdomar som så gärna vill tjäna ihop en egen slant.

Vi har redan sett exempel på detta denna sommar.

Klart är att ungdomar som kommer ut i arbetslivet ska samma rättigheter som alla andra. Det ska finnas kollektivavtal, de ska få ett tydligt anställningsbevis där lönen angivs, hur lång arbetstiden är, vad ersättningen är för övertid och obekväm arbetstid och hur det är med semesterersättningen. Ungdomar måste bli schyst behandlade.

Även av tillfälliga arbetsgivare.

Tyvärr kan man krasst konstatera att alltför många sommararbetsgivare försöker betalar sina sommararbetande ungdomar långt under fackets lägsta ungdomslöner. Inte sällan handlar det om rena allmosor för riktigt utförda jobb. Då handlar det oftast om arbetsgivare som inte är anslutna till någon arbetsgivarorganisation.

Det är inte ovanligt att ersättningen stannar vid 25-30 kronor i timmen. Självfallet ett hån mot dem som tvingas arbeta under sådana usla ekonomiska förhållanden. Mer en det dubbla vore mer än rimligt, men ligger även det under fackets lägsta löner.

Sedan gammalt vet vi att många arbetsgivare, speciellt på kända turistorterna, dumpar lönerna till helt orimliga nivåer väl vetande att ungdomar ofta ställer upp för de vill så gärna vara där det är häftigast sommartid. Då nöjer man sig med en låg ersättning för ett många gånger tufft arbete på oregelbundna arbetstider.

Oseriösa arbetsgivare, ofta av säsongskaraktär, passar självfallet på att utnyttja detta förhållande. Nu har LO som, liksom tidigare år, en speciell sommarjobbtelefon dit ungdomar som känner sig osäkra på sin arbetsgivare, den lön och de arbetstider det fått, kan vända sig till och där få goda råd kring sina arbetsförhållanden. I år har den telefonen redan fått drygt 1500 påringningar, där många till exempel vittnar om att de tvingats jobba gratis.

Facket behövs. Inte minst för att få ungdomar att förstå att facket är ett stöd i ryggen när villkoren på en arbetsplats inte känns acceptabla och att man upplever sig som utnyttjad.

Arbetsgivarna har förstås ett försteg i tider då ungdomsarbetslösheten som idag är hög, och där studielediga tonåringar gärna vill tjäna en egen slant.

Ett olustigt fenomen som dykt upp under senare år är att ungdomar erbjuds en provanställning under ett par dagar. Sedan dumpas de utan att få någon ersättning alls. Så lockas en ny ungdom in för några dagars ”provanställning” och får sluta på samma sätt.

Knepen att lura ungdomar, som är okunniga om arbetsmarknadens regelverk är många. Uppfinnigsrikedomen i detta fall är enorm. Man kan ju undra vilken bild många ungdomar får av vuxensamhället , och av arbetsmarknaden, när de hamnar i sommarjobbsfällan.