"Det här med funkisskatten är ett politiskt spinn. Det finns ingen funkisskatt."
Det påstod kristdemokraten Hans Eklind i en riksdagsdebatt 15 december.
Men stopp och belägg! Menar Eklind och övriga företrädare för högerblocket (M, KD och SD) att Funktionsrätt Sverige, FUB, Stil och andra som kritiserar "funkisskatten" bara ägnar sig åt "politiskt spinn"? Förstår inte högerpartierna konsekvenserna av sin egen politik?
Högeralliansens budgetreservation innebär att skillnaden i beskattning av löneinkomst respektive inkomst från sjuk- och aktivitetsersättning kommer att bestå även i framtiden.
Det blir nämligen följden av det nya jobbskatteavdraget, som M, KD och SD lyckades driva igenom i riksdagen. Det går nämligen bara till dem som jobbar och uppbär lön, inte till dem som får sin inkomst från de sociala trygghetssystemen.
Alla kan se skillnaden i kolumn 1 respektive tabell 4 i Skatteverkets tabell.
Följaktligen kommer hård kritik från de organisationer som samlar människor med funktionsnedsättningar och deras anhöriga.
"Att M, KD och SD vill införa en ny funkisskatt visar på en uppfattning om att människor har olika värde. Det kan vi aldrig acceptera. Att inte kunna arbeta på grund av funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom och därför tvingas att leva i fattigdom är inget eget val”, säger Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige.
Enligt Funktionsrätt Sverige blir den nya ”funkisskatten” 1 800 kronor per år för dem som har den lägsta ersättningen. Det är inte småpengar för en grupp som redan lever på den ekonomiska marginalen.
Även FUB (föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) protesterar mot "funkisskatten".
"Vi är mycket kritiska till att människor med livslånga funktionsnedsättningar fortsatt ska betala mer i skatt. Det är orimligt och något vi aldrig kan acceptera", säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn.
Det är förvisso helt korrekt att S-regeringen har tagit initiativ till en höjning av sjuk- och aktivitetsersättningen och en inkomstförstärkning för den här gruppen. Det blir mer pengar i plånboken för alla berörda under 2022. Men det förändrar inte den grundläggande orättvisan med högerpartiernas jobbskatteavdrag.
Det är inte "politiskt spinn" utan en realitet att sjuka, arbetsskadade och funktionshindrade fortsätter att betala högre skatt än den som har en löneinkomst – och det är svårt att se någon rim och reson i en sådan politik.
Vad är det som rättfärdigar och motiverar att funktionsnedsatta, svårt sjuka och utslitna ska betala högre skatt än arbetsföra?
Högern förblir svaret skyldig även efter riksdagsdebatten 15 december och under valåret 2022.