Tysk väckarklocka (S)
Det tyska valet är en väckarklocka för alla socialdemokratiska partier som söker den politiska lyckan i mitten, eller till och med till höger om mitten.
Det gamla SDP.gardet bestående av t ex partiordföranden Franz Müntefering tycks se vänstern som ett större problem än högern.
Foto: JAN BAUER
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Förbundskansler Angela Merkel kunde också andas ut. Hon hade suttit risigt till om hon inte hade kunnat leverera en borgerlig regering, efter två dåliga val på raken och ett resultat på historiskt låg nivå för kristdemokraterna.
Än värre gick det för socialdemokraterna. SPD fick 23 procent, ned 11 procentenheter och en halvering av partiet på litet mer än 10 år.
Det gamla gardet bestående av t ex partiordföranden Franz Müntefering tycks se vänstern som ett större problem än högern, och den teknokratiska eliten symboliserad av den förlorande kanslerskandidaten Frank-Walter Steinmeier verkar inte ens förstå att SPD förlorat kontakten med rötterna.
Bordet är dukat för Merkel när hon nu slår ihop påsarna med nyliberalerna och kan förverkliga de rikas drömmar om lägre skatter och mindre "socialstat".
En tid i opposition är uppenbarligen vad socialdemokraterna behöver för att rekonstruera partiet och komma överens med Vänstern (Die Linke) och De gröna. Det blir en lång och svår process. En stor del av ledningen måste bytas ut.
Delstatsregeringarna utgör den naturliga växtbänken för tyska politiker på nationell nivå. Det är också där samarbetet med Vänstern måste utvecklas.
I dag är SPD hårt tillbakapressat även på delstatsnivån, och styr idag bara i fem av de 16 "länderna" (Berlin, Bremen, Mecklenburg-Vorpommern, Rheinland-Pfalz och Brandenburg).
De sitter också med i CDU-styrda regeringar i Sachsen och Sachsen-Anhalt.
Brandenburg hade val i söndags och där ska regeringschefen Matthias Platzeck nu välja sida - CDU eller Die Linke. Hittills har han regerat ihop med CDU. Berlins borgmästare Klaus Wowereit har redan brutit isen genom att ta in Vänstern i sin regering.
Samarbetet i delstaterna blir också ett test på om Die Linke kan överge slagordspolitiken och ägna sig åt konstruktivt politiskt arbete.
Det tyska valet är en väckarklocka för alla socialdemokratiska partier som söker den politiska lyckan i mitten, eller till och med till höger om mitten. Medan de långsamt förlorar kontakten med sin väljarbas, tas deras planhalva diskret över av motståndarna.
Det är delvis vad som håller på att ske i Sverige, men här finns - numera - ett samarbete på vänstersidan.
SPD kastade sig dödsföraktande ut i valkampen utan något regeringsalternativ alls.