Tuffare för långtidssjuka

Ledare2008-10-24 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"Allt fler långtidssjuka blir av med sitt jobb", konstaterar Kommunals ordförande Ylva Thörn på DN-debatt 23 oktober. Hon hänvisar till en färsk undersökning som vittnar om ett tuffare klimat på svensk arbetsmarknad.
Resultatet är inte överraskande. Under en följd av år har vi haft en samhällsdebatt där många pekat finger åt sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer.
I spåren av denna debatt har följt en rad politiska beslut som haft udden riktad mot de anställda.

Reglerna i sjukförsäkringen har blivit strängare. Arbetsmiljöverkets resurser har dragits ned. Skyddsombuden har fått mindre resurser för utbildning. Arbetslivsinstitutet har lagts ned.
Från arbetsgivarhåll har man givetvis uppfattat de nya signalerna. Löntagarnas rättigheter är inte längre lika självklara.

Eller som Ylva Thörn säger:
"Den cyniska hanteringen av långtidssjuka på arbetsplatserna legitimeras av de allt hårdare attityderna till sjuka människor från regering och riksdag."

Thörns slutsats stärks av rapporter från Försäkringskassan och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)
2 oktober rapporterades om att Försäkringskassan beräknar att cirka 50 000 personer kommer att utförsäkras från sjukförsäkringen under 2010. Många av dem kommer att hänvisas till socialkontoret för att klara försörjningen.
SKL beräknar att kostnaderna för socialbidrag, till följd av de nya reglerna i sjukförsäkringen, kommer att öka med minst 500 miljoner (sannolikt mer) under kommande fyra år.

Det är ingen överdrift att säga att det pågår en brutal utsortering på svensk arbetsmarknad. Människor - som har medicinska, fysiska, psykiska, sociala eller andra bekymmer - har fått det tuffare.